Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közép-európai vezetők Ukrajna bátor harcát méltatták Kijevben


Jarosław Kaczyński, Petr Fiala, Janez Janša, Mateusz Morawiecki és Volodimir Zelenszkij 2022. március 15-én Kijevben
Jarosław Kaczyński, Petr Fiala, Janez Janša, Mateusz Morawiecki és Volodimir Zelenszkij 2022. március 15-én Kijevben

A cseh, a lengyel és a szlovén miniszterelnök az európai szolidaritás kifejezéseként az orosz hadsereg által ostromlott Kijevbe látogatott, ahol Ukrajnának az inváziós erők elleni bátor harcát méltatták.

Václav Smolka, Petr Fiala cseh kormányfő szóvivője szerda reggel fényképet tett közzé a főnökéről, aki golyóálló mellényben és sisakban látható egy vasúti kocsiban.

Ő, illetve lengyel és szlovén kollégája, Mateusz Morawiecki és Janez Janša előző nap utazott Ukrajnába. Ez volt az első alkalom, hogy külföldi vezetők látogattak az országba az invázió február 24-i megindítása óta.

„Itt, a háború sújtotta Kijevben történelmet írnak (…) Ez a háború annak a kegyetlen zsarnoknak a műve, aki sérülékeny civilekre támad, illetve városokat és kórházakat bombáz Ukrajnában” – írta Facebookon Morawiecki Vlagyimir Putyin orosz elnökre célozva.

„Ennek nyomán a világ elvesztette a biztonságérzetét, ártatlan emberek halnak meg és veszítik el egész életük munkáját. Mihamarabb meg kell állítanunk a keleten zajló tragédiát” – hangsúlyozta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról számolt be a találkozón, hogy az orosz fegyveres erők „mindent ágyúznak, nemcsak Kijevet, de a nyugati területeket is”.

Fiala leszögezte: az ukránok „az életükért, a hazájukért és a szabadságukért harcolnak, de tudjuk, hogy egyúttal a mi életünkért is”.

Janša pedig kiemelte, hogy az elmúlt két évben jórészt elméleti síkon zajlott a vita az európai értékekről. „Aztán hirtelen észrevettük, hogy ezek az alapvető európai értékek valóban léteznek és veszélyben vannak, és európaiak védelmezik őket. Az életükkel. Ukrajnában” – közölte Twitteren.

Zelenszkij nagy és bátor lépésnek minősítette a cseh, a lengyel és a szlovén kormányfő látogatását, miközben számos ország még a nagykövetségét is bezáratta.

„Azért vannak itt, hogy támogassanak bennünket. Biztos vagyok benne, hogy ilyen barátokkal, ilyen országokkal, szomszédokkal és partnerekkel tényleg győzni tudunk” – fogalmazott.

Szerda délelőtt a varsói kormány szóvivője arról számolt be, hogy a három vezető biztonságban megérkezett Lengyelországba a szomszédos Ukrajnából.

Gyötrelmes Odüsszeia: Kijev külvárosaiból evakuálják a lakosokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:19 0:00

Orbán Viktor kimaradt

A Telex megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy arról érdeklődjenek, miért nem utazik Orbán Viktor is az ukrán fővárosba. Havasi Bertalan sajtófőnök szűkszavúan úgy reagált, hogy a miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter később az ügy kapcsán hangsúlyozta: Magyarország békéjéhez és biztonságához az kell, hogy se katonát, se fegyvert „ne küldjünk a háborúba, és Magyarország területén keresztül ne engedjük” a fegyverek szállítását Ukrajnába.

„Tiszteletben tartjuk, ha más országok másképp döntenek, de nekünk Magyarország biztonsági érdekeit kell szem előtt tartanunk” – mondta.

Készült az AFP és a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG