Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NATO elítélte a Ryanair-gép minszki földre kényszerítését


Bombakereső kutyák a Ryanair repülőgépe előtt a minszki repülőtéren, 2021. május 23-án
Bombakereső kutyák a Ryanair repülőgépe előtt a minszki repülőtéren, 2021. május 23-án

Élesen elítélte a Ryanair légitársaság járatának múlt hétvégi, minszki földre kényszerítését, illetve Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró és barátnője őrizetbe vételét szerdán a NATO legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács.

A katonai szövetség honlapján megjelentetett közleményben elfogadhatatlannak nevezték a belarusz hatóságok fellépését, amely „súlyosan sértette a polgári légi közlekedést szabályozó normákat, továbbá veszélybe sodorta az utasok és a személyzet tagjainak életét”.

A NATO támogatásáról biztosította a tagállamok által külön, valamint egységesen elfogadott válaszlépéseket, illetve az ügy független kivizsgálását sürgette, egyebek mellett a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) bevonásával.

„Belarusznak azonnali hatállyal, feltétel nélkül szabadon kell engednie Raman Prataszevicset és Szofija Szapegát” – írták, felszólítva Minszket a szabályokon alapuló nemzetközi rendszer, valamint az alapvető emberi és szabadságjogok tiszteletben tartására.

„Az érintettek letartóztatása a politikai ellenvélemény és a sajtó szabadságának megsértése” – hangsúlyozták.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek.

Az EU hétfői csúcstalálkozóján döntés született arról, hogy megtiltják a fehérorosz légitársaságok számára az uniós légtér és repülőterek használatát, illetve felszólították az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét. Emellett újabb szankciók elfogadását kezdeményezték.

XS
SM
MD
LG