Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NATO főtitkára nem látja szükségét a nukleáris készültségi szint módosításának


A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg nyilatkozatot tesz az Ukrajna elleni orosz támadásról a szövetség brüsszeli főhadiszállásán 2022. február 24-én
A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg nyilatkozatot tesz az Ukrajna elleni orosz támadásról a szövetség brüsszeli főhadiszállásán 2022. február 24-én

A NATO főtitkára kedden kijelentette: annak ellenére, hogy Oroszország nukleáris fegyverekkel fenyegetett, a szövetség nem látja szükségesnek a nukleáris készültségi szint megváltoztatását.

Jens Stoltenberg az Associated Pressnek nyilatkozott az európai biztonságról Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott megbeszélései után a közép-lengyelországi Laskban található légi támaszponton, ahol a NATO lengyel és amerikai F–15-ös és F–16-os vadászgépei állomásoznak.

„Mindig megtesszük, amit kell a szövetségeseink védelmében, de úgy gondoljuk, hogy most nincs szükség a NATO nukleáris készültségi szintjének megváltoztatására” – mondta Stoltenberg.

„Erősen hisszük, hogy meggondolatlan és felelőtlen, ahogy Oroszország az atomfegyverekről beszél” – közölte Stoltenberg a bázis egyik repülőgépektől körbevett hangárjában, amelyet konferenciateremmé alakítottak át.

Nem lehet megnyerni, nem szabad megvívni

Hangsúlyozta, hogy Oroszország számos olyan megállapodást írt alá, amelyben egyetértett azzal, hogy egy atomháborút nem lehet megnyerni és nem is szabad megvívni.

Az Egyesült Államok a közelmúltban mintegy ötezer újabb katonával erősítette a NATO területének keleti szárnyát Lengyelországban és Romániában. Mindkét NATO-ország határos Ukrajnával, amely nem része a NATO-nak. Francia katonák utaztak kedden Romániába, hogy tovább erősítsék a térséget – mondta Stoltenberg.

A szövetség a következő, júniusi madridi csúcstalálkozón tárgyal a további erősítési lépésekről.

A NATO felelőssége annak biztosítása, hogy „ne lássunk olyan fejleményt, amelyben az ukrajnai konfliktus kicsúszott az irányítás alól, és teljes értékű konfrontációvá válik a NATO és Oroszország között Európában” – közölte Stoltenberg.

Azt mondta, a szövetség parancsnokai biztosították arról, hogy „képesek kézben tartani a kapcsolatokat Oroszországgal”.

Azt hitte, csak gyakorlatozni vitték a fiát, aki most ukrán fogságban van
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:18 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG