Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NATO főtitkára szerint csak átcsoportosítanak az oroszok


Ukrán katona Kijev környéken 2022. március 30-én
Ukrán katona Kijev környéken 2022. március 30-én

Oroszország átcsoportosítja erőit Kijev körül, nem hajt végre valódi kivonást – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, miközben arra figyelmeztetett, hogy újabb támadásokra kerülhet sor.

„Amit látunk, az nem kivonulás, azt látjuk, hogy Oroszország átcsoportosítja a csapatait” – mondta a NATO főtitkára a CNN-nek adott interjúban április 3-án.

„Semmiképpen sem szabad túl optimistának lennünk, mert a támadások folytatódni fognak, és aggódunk az esetlegesen megnövekedő intenzitásuk miatt is” – fogalmazott.

Amerikai és nyugati tisztviselők az elmúlt napokban kétellyel fogadták azokat a felvetéseket, amelyek szerint az orosz erők kivonulnak. Azt mondták, valószínűleg átcsoportosítanak és utánpótlást biztosítanak – és valószínűleg új offenzívára készülnek a Donyec-medence keleti régiójában.

Eközben Stoltenberg borzalmasnak minősítette, hogy a jelentések szerint civileket gyilkoltak meg az ukrán Bucsa városában.

„Ez olyan brutalitás a civilekkel szemben, amilyet évtizedek óta nem láthattunk Európában, borzasztó, teljesen elfogadhatatlan” – mondta Stoltenberg.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a CNN-nek adott interjúban övön aluli ütésnek nevezte a Bucsa utcáin szétszórt civil holttestek látványát.

„Nem tehetünk semmit, ezeket a képeket látni övön aluli ütés” – mondta Blinken.

„Ez a realitása annak, ami minden egyes nap történik, mindaddig, amíg Oroszország Ukrajnával szembeni brutalitása folytatódik” – tette hozzá.

Oroszországot egyre többen ítélik el a nemzetközi színtéren azok miatt a jelentések miatt, amelyek a katonái által a kijevi külvárosban, Bucsában és Ukrajna más részein elkövetett lehetséges háborús bűnökről szólnak.

Önkéntesek a lövészárokban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:14 0:00
Készült a CNN és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG