Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NATO-tagok arról egyeztettek, hogyan nyújtsanak megbízható, kiszámítható támogatást Ukrajnának


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak beszél a tagállamok külügyminisztereinek találkozója előtt Brüsszelben 2024. április 3-án
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak beszél a tagállamok külügyminisztereinek találkozója előtt Brüsszelben 2024. április 3-án

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is Brüsszelben volt szerdán, amikor a NATO-tagállamok külügyminiszterei megvitatták azt a javaslatot, amely egy százmilliárd eurós alapot hozna létre Kijev katonai támogatására öt éven keresztül, jelentős szerepet adva a NATO-szövetségeseknek a kritikus katonai segélyek biztosításában.

„Hosszú távon megbízható és kiszámítható támogatást kell biztosítanunk Ukrajnának, amelynek az önkéntes hozzájárulások helyett a NATO kötelezettségvállalásain kellene alapulnia, és a rövid távú ajánlatok helyett többéves biztosítékokra van szükség” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a kétnapos tanácskozás elején.

„Nyilvánvaló, hogy új és nagyobb forrásokra van szükségünk Ukrajna számára a következő években” – tette hozzá.

A pénzügyi alapról a júliusi washingtoni NATO-csúcstalálkozóig nem várható végleges döntés.

A Politico amerikai hírportál kedden számolt be arról, hogy amerikai és nyugati tisztviselők arról tárgyalnak, hogy a NATO égisze alá helyeznék át az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoportot – más néven a Ramstein formátumot –, hogy fenntartsák az Ukrajnának nyújtott támogatást, ha az amerikai Republikánus Párt várható jelöltje, Donald Trump nyeri meg a novemberi elnökválasztást. Trump kritikusan nyilatkozott az Ukrajnának nyújtott további támogatásokról és a NATO-ról.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin: Oroszország nem fog NATO-tagokat megtámadni, de az F–16-osokat lelövik Ukrajnában

A Ramstein formátumot Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hozta létre nem sokkal a háború kitörését követően. Azóta több tízmilliárd dollárnyi fontos katonai és egyéb segítséget biztosított Ukrajnának.

Kuleba előző nap Hágában járt egy nemzetközi konferencián, amelynek címe: Igazságtétel Ukrajnának (Restoring Justice For Ukraine). Kuleba bejelentette egy online kárnyilvántartás elindítását, amely arra biztatja az ukránokat, hogy „kérjenek kártérítést a 2022 februárja óta tartó háború alatt keletkezett károkért vagy lakóingatlanok megsemmisüléséért”.

Az X-en (a korábbi Twitteren) közzétett bejegyzésében Kuleba azt írta: a konferencián hangsúlyozta, hogy „az ukránoknak most azonnal van szükségük az igazságszolgáltatásra, nem a távoli jövőben”.

A konferencián részt vevő 44 ország képviselői a zárónyilatkozatban elítélték „az Orosz Föderáció Ukrajna elleni agressziós cselekményeit”, és megerősítették elkötelezettségüket „az Ukrajna elleni agresszió bűncselekményének kivizsgálására és üldözésére létrehozott különleges bíróság” létrehozása mellett.

A nyilatkozat szerint Oroszországnak szembe kell néznie „minden, nemzetközileg jogot sértő cselekedetének valamennyi jogi következményével (…) beleértve az ezekkel okozott károk megtérítését”.

A konferenciának otthont adó Hanke Bruins Slot holland külügyminiszter közösségi oldalán dicsérte az új nyilvántartást, mondván, hogy ez egy „kézzelfogható előrelépés (…) az elszámoltathatóság és a kártérítés érdekében”.

Húszezer NATO-katona kelt át a Visztulán
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:34 0:00
XS
SM
MD
LG