Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin: Oroszország nem fog NATO-tagokat megtámadni, de az F–16-osokat lelövik Ukrajnában


Vlagyimir Putyin az orosz légierő pilótáival Torzsokban 2024. március 27-én
Vlagyimir Putyin az orosz légierő pilótáival Torzsokban 2024. március 27-én

Az orosz elnök leszögezte, hogy nem tervezik semelyik NATO-tagállam, így Lengyelország vagy a balti országok megtámadását sem, azonban Ukrajnában le fogják lőni a nyugati vadászgépeket.

Vlagyimir Putyin az orosz légierő pilótái előtt elmondott beszédében rámutatott, hogy az észak-atlanti szövetség a Szovjetunió összeomlása óta sokat terjeszkedett kelet felé, Moszkvának ennek ellenére nem áll szándékában megtámadni a katonai szervezet bármely tagját.

„Nincsenek agresszív szándékaink ezekkel az államokkal szemben” – jelentette ki.

„Az elgondolás, hogy megtámadnánk bármilyen más országot – Lengyelország, a balti országok, sőt a csehek is félnek –, teljességgel nonszensz. Ez badarság” – tette hozzá.

Újabb ukrán gátat ért csapás, leállhat a dnyeperi vízerőmű
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:37 0:00

Az egyes nyugati államok által Ukrajnának átadni tervezett F–16-osokkal kapcsolatban elmondta, hogy azok sem változtatnának érdemben a harctéri helyzeten.

„Ha F–16-osokat szállítanak – márpedig erről beszélnek, és a jelek szerint a pilóták kiképzése is folyik –, az sem változtatna sokat a harcok állásán” – vélekedett.

„El fogjuk pusztítani ezeket a repülőgépeket, pont úgy, ahogy elpusztítjuk a harckocsikat, a páncélosokat és más eszközöket, köztük a rakéta-sorozatvetőket” – figyelmeztetett.

Az ukrán város, ahol a helyiek pincében élnek, és a sekrestyés és a boltos együtt tartja fenn a templomot
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:19 0:00

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy az amerikai vadászgépek atomfegyverek hordozására is alkalmasak. Kiemelte, hogy az F–16-osokat akkor is legitim célpontként fogják kezelni, ha harmadik országok repülőtereiről fogják bevetni.

Valamivel korábban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról számolt be, hogy a következő hónapok folyamán megérkeznek az első F–16-osok.

Kijev már régóta lobbizik a nyugati szövetségeseknél a gépek leszállításáért. Belgium, Dánia, Hollandia és Norvégia végül bele is egyezett az átadásba az Egyesült Államok jóváhagyását követően. Jelenleg az ukrán pilóták kiképzése zajlik.

Eközben csütörtökre virradóra 28 drónt lőttek ki ukrajnai célpontokra a megszálló erők, amelyek közül 26-ot sikerült megsemmisítenie a légvédelemnek.

A Zaporizzsjai területen két nő megsebesült a lehulló roncsok miatt egy lakóövezetben, míg Harkivban károk keletkeztek egy étteremben, egy üzletben és több irodában.

Az orosz inváziós csapatok emellett különböző rakétákkal is támadták az ország több pontját.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz hadsereg folytatta az ukrajnai energiahálózat pusztítását

Az ukrán diplomácia vezetője csütörtökön Indiába látogatott, ahol kétnapos vizitjén az együttműködés, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén kíván dolgozni.

A Kreml továbbra is azt állítja, hogy Ukrajna csupán az Egyesült Államok bábja, így a valódi háborút vele vívja, a kapcsolatok pedig talán soha nem voltak rosszabbak Moszkva és Washington között.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG