Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NATO-tagságra törekvő Finnország és Svédország gyors lépéseket tesz biztonsága érdekében


A finn és a svéd kormányfő a helsinki miniszterelnöki rezidencia előtt tart sajtótájékoztatót 2022. április 5-én
A finn és a svéd kormányfő a helsinki miniszterelnöki rezidencia előtt tart sajtótájékoztatót 2022. április 5-én

Finnország miniszterelnöke azt mondja, hogy Helsinki heteken belül meghozza a döntést NATO-csatlakozási kérelméről az oroszok indokolatlan ukrajnai inváziója nyomán.

„Úgy hiszem, ez elég gyorsan meg fog történni. Heteken, nem hónapokon belül” – mondta Sanna Marin miniszterelnök újságíróknak Stockholmban április 13-án.

Marin svéd kollégája, Magdalena Andersson is jelentős politikai váltást jelzett Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt, és ugyanezen a sajtótájékoztatón közölte: a jelenlegi biztonsági helyzetet vitatják meg, miközben jelentések szerint Stockholm is csatlakozni kíván a nyugati biztonsági szövetséghez.

Andersson szerint Svédország biztonsági szükségleteinek felmérése „alapos, de gyors lesz”.

Az egyik vagy mindkét ország NATO-csatlakozása tektonikus változást jelentene Európa biztonsága szempontjából, és jelzi, hogy mennyire megrázta az orosz invázió több európai országot.

Svédország és Finnország is állhatatosan semleges, bár a múltban gyakran működtek együtt vagy tartottak közös gyakorlatokat a NATO-val.

„Az európai biztonsági architektúra alapvetően megváltozott az ukrajnai orosz invázió eredményeként” – mondta Marin újságíróknak egy sajtótájékoztatón.

A Svenska Dagbladet napilap és a svéd média más szereplői korábban arról számoltak be, hogy Andersson és politikai szövetségesei júniusban hivatalosan is kérni fogják a NATO-tagságot. Andersson nem kommentálta a jelentéseket.

Finnországban, amely 1340 kilométeres határon osztozik Oroszországgal, a törvényhozók várhatóan még a héten lefolytatják a formális vitát a NATO-tagságról szóló kormányjelentés közzététele után.

Alexander Stubb volt finn miniszterelnök azt mondta: úgy véli, hogy a tagfelvételi kérelem előre eldöntött dolog.

A finn közvélemény már Oroszország február 24-i inváziója előtt váltott, és a NATO-tagságot támogatja.

Minden tagfelvételi kérelmet jóvá kell hagynia mind a harminc NATO-tagnak, ez a folyamat négy hónaptól egy évig is eltarthat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra figyelmeztetett, hogy Finnország csatlakozása esetén Oroszország intézkedéseket fog tenni annak érdekében, hogy „a helyzet újra kiegyensúlyozott legyen”.

XS
SM
MD
LG