Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NATO több légtérellenőrző repülőgépet áttelepít Németországból Romániába


A NATO egyik AWACS repülőgépe az olaszországi Sigonella légi bázisnál 2011. március 18-án
A NATO egyik AWACS repülőgépe az olaszországi Sigonella légi bázisnál 2011. március 18-án

Az észak-atlanti katonai szövetség AWACS típusú felderítő repülőgépeket vezényel át az Ukrajnával szomszédos országba.

A pénteken bejelentett tervek szerint a gépek jövő hét kedden érkeznek majd Bukarestbe a NATO egyik németországi bázisáról, hogy ezzel is támogassák a szervezet megerősített térségbeli jelenlétét, illetve monitorozzák az orosz hadsereg tevékenységét.

Az eddig Aachen közelében állomásozó légtérfigyelő és -ellenőrző repülőgépeket a román fővárostól nem messze, az ukrán határtól körülbelül kétszáz kilométerre fekvő Otopenibe vezénylik. A misszió, amelyhez mintegy 180 fős személyzet is érkezik a kelet-európai országba, több hétig fog tartani.

Ehhez kapcsolódóan: Még több NATO, még több EU – összehangolt védelem

„Mivel Oroszország jogellenes ukrajnai háborúja továbbra is fenyegeti Európa békéjét és biztonságát, nem lehet semmi kétség sem afelől, hogy a NATO elkötelezett amellett, hogy megvédje minden egyes négyzetcentiméterét a szövetségesek területének” – szögezte le Oana Lungescu, a szervezet szóvivője.

Hozzátette: az AWACS-ok még több száz kilométerre lévő repülőgépeket is képesek észlelni, így rendkívül fontosak az elrettentés és a védelem szempontjából.

A NATO nem közölte, hogy a Németországban szolgálatot teljesítő tizennégy légtérellenőrző gép közül hány érkezik majd Romániába, a dpa hírügynökség forrásai úgy tudják, hogy három.

A NATO felderítő repülőgépei figyelik az orosz légierő mozgását
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:37 0:00

Az észak-atlanti szövetség az ukrajnai háború kezdete óta megfigyelő és vadászrepülőgépekkel növelte jelenlétét Kelet-Európában. Tavaly február óta az AWACS-ok rendszeres járőrözést végeznek a régió felett, hogy nyomon kövessék az orosz mozgásokat a tagállamok határainak közelében.

E gépek radarrendszerükkel több mint négyszáz kilométeres távolságból képesek más repülőgépeket lokalizálni és azonosítani.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG