Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NAÜ küldöttsége látogatást tenne a zaporizzsjai atomerőműben az aggodalmak miatt


A zaporizzsjai atomerőmű Enerhodar városa mellett 2022. augusztus 22-én
A zaporizzsjai atomerőmű Enerhodar városa mellett 2022. augusztus 22-én

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége várhatóan a jövő héten eljut a zaporizzsjai atomerőműhöz, amelyet ideiglenesen lekapcsoltak a hálózatról, és az éjszaka újabb harcokat jelentettek a térségből – közölték ukrán tisztviselők pénteken.

Tűz okozott károkat csütörtökön Európa legnagyobb atomerőművének egyik távvezetékében, ezért volt áramszünetet a régióban. Az esemény felerősítette a félelmeket a katasztrófától egy olyan országban, amelyet még mindig kísért az 1986-os csernobili szerencsétlenség.

Lana Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója csütörtök este az ukrán sajtónak azt mondta, hogy a logisztikai kérdéseket dolgozzák ki annak érdekében, hogy a NAÜ csapata eljuthasson a zaporizzsjai erőműbe, amelyet a hat hónapja tartó háború kezdete óta orosz erők tartanak megszállva, de ukrán szakemberek működtetik.

Zerkal azzal vádolta Oroszországot, hogy megpróbálja szabotálni a látogatást. Ukrajna állítja, hogy Oroszország lényegében túszként tartja fogva az erőművet, ahol fegyvereket tárol és ahonnan támadásokat indít a környék települései ellen, Moszkva pedig azzal vádolja Ukrajnát, hogy meggondolatlanul lövi a létesítményt.

„Annak ellenére hogy az oroszok beleegyeztek abba, hogy a misszió Ukrajna területén keresztül utazzon az erőműbe, most mesterségesen kreálnak olyan feltételeket, hogy ne érhesse el a létesítményt, tekintettel a térség helyzetére” – mondta a tanácsadó, de részleteket nem árult el.

Moszkva részéről eddig nem érkezett reakció az állításokra. Az atomenergia-ügynökség vezetője, Rafael Mariano Grossi csütörtökön közölte, reméli, hogy napokon belül csapatot tud küldeni az erőműhöz. A France 24 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy bonyolultak a tárgyalások arról, hogyan juthatnak el az erőműhöz, de haladnak.

Közben ukrán tisztviselők közölték, hogy az erőműhöz közeli területet éjszaka ismét lövések érték, miközben egyre nagyobb az aggodalom, hogy egy fegyveres konfliktus az atomerőmű közelében komolyabb károkat okozhat, még akkor is, ha a zaporizzsjai reaktorokat vasbeton biztonsági kupolák védik.

Valentin Reznyicsenko dnyipropetrovszki kormányzó azt mondta, hogy a Dnyeper folyó túlpartján, a zaporizzsjai erőművel szemben fekvő Nikopol városában tíz ház, egy iskola és egy szanatórium sérült meg a bombázásokban, de áldozatokról nem érkezett jelentés.

Egy villanyvezetéket is elvágtak, ami miatt akár ezer helyi lakos maradhatott áram nélkül – tette hozzá. Nikopol július 12. óta szinte folyamatos orosz ágyúzás alatt áll, nyolc ember meghalt, 850 épület megrongálódott, és a százezres lakosság több mint fele elmenekült a városból.

Csütörtökön a zaporizzsjai erőművet leválasztották az ukrán elektromos hálózattól, miután egy tűz megrongálta az utolsó működő távvezetéket – közölte az ukrán atomenergia-ügynökség, az Enerhoatom.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz ágyúzást tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy az erőmű vészhelyzeti tartalék dízelgenerátorait kellett aktiválni, hogy a létesítmény működéséhez szükséges áramot biztosítani tudják.

Zaporizzsja város Moszkva által kinevezett regionális kormányzója, Jevgenyij Balickij ukrán támadásnak nevezte a távvezeték elszakadását.

Balickij szerint az átviteli vezeték sérülése miatt az erőmű hat reaktora közül kettő, amely még üzemben volt, levált a hálózatról, de gyorsan helyreállították a hibát, ahogy a régió áramellátását is.

Számos atomerőművet úgy terveztek, hogy a kimenő távvezetékek kiesése esetén automatikusan leálljon, vagy legalább csökkentse a reaktorok teljesítményét. A NAÜ szerint Ukrajna arról tájékoztatta az ügynökséget, hogy a reaktorok vészhelyzeti védelmi rendszerei működésbe léptek, és minden biztonsági rendszer működőképes maradt.

Az erőmű három átviteli vezetéke már korábban megsérült a harcok miatt, és nem üzemel. Ukrajna nem tudja leállítani atomerőműveit a háború alatt, mert nagymértékben függ tőlük. Négy erőmű 15 reaktora adja az ország villamos energiájának mintegy felét.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG