Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva szerint nem telepítettek nehézfegyvereket az ukrán atomerőműhöz


Egy orosz katona áll őrt a Zaporizzsja Atomerőmű közelében az orosz ellenőrzés alatt álló Enerhodar városnál 2022. augusztus 4-én
Egy orosz katona áll őrt a Zaporizzsja Atomerőmű közelében az orosz ellenőrzés alatt álló Enerhodar városnál 2022. augusztus 4-én

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy erői nem telepítettek nehézfegyvereket az ukrán Zaporizzsja Atomerőműhöz, és azzal vádolta Kijevet, hogy provokációra készül a létesítménynél.

„Az orosz csapatoknak nincsenek nehézfegyverei sem az erőmű területén, sem körülötte. Csak őrző-védő egységek vannak” – olvasható a minisztérium közleményében.

A védelmi tárca szerint nem igaz, hogy az orosz erők az erőmű területéről ukrán állásokat lőttek, és a minisztérium szerint Kijev provokációt tervez António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatására, amelyben Moszkvát ember okozta katasztrófa előidézésével vádolják meg az erőműben.

A tárca szerint Ukrajna telepít erőket a térségbe, és tüzérségi támadásokat tervez az erőmű ellen Nikopol városából pénteken, amikor Guterres Odesszába látogat.

„A felelősséget a következményekért az orosz fegyveres erőkre fogják hárítani” – írták a közleményben.

Az orosz erők márciusban, röviddel az invázió kezdete után átvették az ellenőrzést a dél-ukrajnai Zaporizzsja Atomerőmű felett.

Ez a legnagyobb atomerőmű Európában, és a körülötte lévő bizonytalanság felerősítette a félelmeket, hogy az 1986-os csernobili katasztrófához hasonló nukleáris baleset történhet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán azt mondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség számára sürgősen lehetővé kell tenni az erőmű ellenőrzését, és az orosz erőknek vissza kell vonulniuk onnan.

Szerinte az erőmű orosz ellenőrzése növeli egy nukleáris baleset vagy incidens kockázatát.

Stoltenberg azzal is vádolta Moszkvát, hogy az atomerőmű körüli területet állásként használja az ukrán erők elleni tüzérségi támadásokhoz.

Ukrajnának minden forgatókönyvre fel kell készülnie, amely az oroszok által elfoglalt atomerőművel kapcsolatos – mondta az ukrán belügyminiszter a közeli Zaporizzsja városában a katasztrófavédelmi dolgozóknak tartott gyakorlaton.

„Senki sem tudta előre, hogy az orosz csapatok tankokkal lövik majd az atomreaktorokat. Ez hihetetlen” – mondta Denisz Monasztirszkij belügyminiszter az erőműtől ötven kilométerre lévő, ukrán fennhatóság alatt álló Zaporizzsjában.

Miután szerdán megnézett egy nukleáris balesetet szimuláló gyakorlatot, azt mondta, hogy Ukrajnának fel kell készülnie, mivel amíg a zaporizzsjai atomerőművet Oroszország ellenőrzi, addig komoly kockázatok vannak.

Több tucat, gázálarcot és vegyvédelmi ruhát viselő ukrán tűzoltó vett részt a gyakorlaton, amelyen egy sérült evakuálását és a sugárszennyezett járművek lemosását gyakorolták.

Petro Kotin, az Enerhoatom ukrán állami nukleáris ügynökség vezetője azt mondta, hogy mintegy ötszáz orosz katona és ötven páncélozott jármű van az erőműnél.

Kijev azt állítja, hogy az orosz erők lőtték az erőművet, és Ukrajnára fogták, Oroszország pedig Kijevet vádolja a létesítmény megtámadásával. Az állításokat nem lehet független forrásból ellenőrizni.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG