Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A negyedik országos zárlat jön Ausztriában


Oltottsági igazolványt kér egy osztrák rendőr
Oltottsági igazolványt kér egy osztrák rendőr

Ausztria az első ország Nyugat-Európában, ahol idén ősszel teljes körű koronavírus-zárlatot rendelnek el. Februártól pedig kötelező oltás is jön, az oltatlanok bírságra számíthatnak.

Péntek délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be Alexander Schallenberg osztrák kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter, hogy jövő hétfőtől tíz napra teljes lezárást rendeltek el. Ausztria már hétfőn kijárási tilalmat vezetett be az oltatlanok számára, de azóta a fertőzések újabb és újabb rekordokat döntöttek.

Az Európai Unión belül itt volt az egyik legmagasabb a fertőzések száma, a hétnapos incidencia százezer emberre vetítve 991 volt.

Az emberek kétharmada oltott, de ez nem elég a nyájimmunitáshoz

Ausztria lakosságának nagyjából kétharmada teljesen be van oltva, ami nyugat-európai viszonylatban alacsonynak számít. A lakosság jelentős része szkeptikus az oltásokkal kapcsolatban, és ezt a nézetet a szélsőjobboldali Szabadságpárt, a parlament harmadik legnagyobb pártja is támogatja, aki szombatra tüntetést tervez a koronavírus elleni korlátozások ellen.

„Nem sikerült elég embert meggyőznünk arról, hogy beoltassák magukat” – mondta Alexander Schallenberg kancellár egy sajtótájékoztatón, és közölte, hogy a zárlat hétfőn kezdődik és legfeljebb húsz napig tart. Az általános oltási kötelezettség február 1-jén kezdődik – tette hozzá.

A mostani a járvány kezdete óta már a negyedik országos zárlat. Mückstein bocsánatot kért a döntés miatt, úgy fogalmazott, „a lezárás mindig kényszer”, nem lépték volna meg a népszerűtlen lépést, ha nem lett volna szükséges.

Otthon maradhatnak az iskolások

Günther Platter (ÖVP) tiroli kormányzóval és Michael Ludwig (SPÖ) bécsi polgármesterrel együtt a kancellár és az egészségügyi miniszter a kormányzók konferenciája után további részleteket jelentett be. A kijárási tilalom innentől kezdve az oltottakra is vonatkozik, amit 24 órában, az első lépésben tíz napon keresztül alkalmazni kell. Az általános zárlat után a kormány jelenlegi terve szerint a be nem oltottakat érintő korlátozások továbbra is fennmaradnak.

Az iskolák és óvodák nyitva maradnak. Az ORF.at kérdésére Schallenberg ugyanakkor elmondta, a szülőknek azt javasolja, ha lehetőségük van rá, inkább kérjék ki a gyermeküket. Az oktatási minisztérium már csütörtökön közzétette a Salzburgra és Felső-Ausztriára vonatkozó iránymutatást, amely szerint a gyermekek orvosi igazolás nélkül is otthon maradhatnak.

Az általános oltási kötelezettség, amely február 1-jétől alkalmazandó, azt jelenti, hogy közigazgatási bírságra számíthatnak azok, akik a határidőig nem oltatják magukat. „Sokáig konszenzus volt ebben az országban, hogy nem akarunk kötelező védőoltást – mondja Schallenberg. – Hosszú ideig, talán túl sokáig azt feltételezték, hogy kötelező védőoltás nélkül is lehetséges magas oltási arányt elérni. Most szembe kell néznünk a valósággal.”

„Mi ösztönzőrendszerrel dolgoztunk” – mondta Mückstein. A szociális partnerekkel már lezajlott egy első megbeszélés. Az alkotmányjogászok korábban is jelezték, hogy az általános oltási kötelezettség lehetséges. Garantál egy „megfelelő felülvizsgálati időszakot” – mondta Mückstein. Ausztria egész területén – ahogy korábban Bécsben – mindazoknak, akiket már beoltottak, lehetőséget kell adni a harmadik oltásra, mindössze négy hónap elteltével.

Az ÖVP húzódozott a lezárásoktól

Ausztriában korábban tartományonként eltérő járványügyi intézkedéseket léptettek életbe. Ezeket azonban nem a járvány súlyossága, inkább a pártpolitika határozta meg. Salzburg és Felső-Ausztria már csütörtökön lezárást rendelt el hétfőtől. Azonban az egyik kormánypárt, az ÖVP soraiban ellenállás mutatkozott a szigorítás ellen, emiatt az ÖVP vezette Alsó-Ausztria, Tirol és Stájerország tartomány az elmúlt napokban szintén nem volt hajlandó követni Salzburg és Felső-Ausztria példáját.

Ezzel szemben a másik kormánypárt, a szociáldemokrata SPÖ által kormányzott Karintia, Bécs és Burgenland tartomány szolidaritást vállalt Felső-Ausztriával és Salzburggal. Ők már a pénteki bejelentés előtt jelezték, hogy készen állnak a mindenkire kiterjedő zárlatra, annak ellenére hogy ezekben a tartományokban kevesebb fertőzést regisztráltak, mint néhány nyitva tartó régióban.

XS
SM
MD
LG