Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bíróság mondta ki, hogy fontos járványadatokat tartottak vissza


Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház intenzív osztályán 2021. április 2-án
Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház intenzív osztályán 2021. április 2-án

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint az Országos Kórházi Főigazgatóságnak ki kell adnia napokra és kórházakra lebontva, hány covidos beteget ápoltak intenzív és nem intenzív osztályon tavaly szeptembertől idén márciusig. Az Országos Kórházi Főigazgatóság fellebbezhet.

Egy másik eljárásban ugyanígy döntött a bíróság a március–áprilisi időszakkal kapcsolatban – írja a 444, amely március 8-án közérdekű adatigénylésben kért a hivataltól a számokat.

A hírportál március 24-én azt a választ kapta, hogy 45 nappal meghosszabbították a válaszadás határidejét. Erre a törvény szerint van lehetőség, ha az érintett hivatal az eredeti teljesítés miatt nem tudná ellátni a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatát. Egy hónappal később pedig azt javasolták a hírportálnak, hogy „keresse fel a www.koronavirus.gov.hu weboldalt”.

A hírportál emlékeztet arra, de a Szabad Európa is több cikkben foglalkozott azzal, miért nem hozzák nyilvánosságra például azt, hogy a kórházba, intenzív osztályokra kerülők vagy a Coviddal összefüggésben elhunytak közül hányan és milyen vakcinával voltak beoltva.

A kormány azt is csak néhány alkalommal, külön kérésre hozta nyilvánosságra, hogy egy-egy nap hány fertőzöttet ápoltak intenzív osztályon.

A 444 beszámolója szerint a szerdán kihirdetett ítélet indoklásakor a bíró elfogadhatatlannak és rosszhiszeműnek nevezte a hivatal eljárását, a 45 napos határidő kihasználását pedig a visszaélésszerű joggyakorlás kategóriájába sorolta ebben az esetben.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG