Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német belügyminiszter is a magyar uniós támogatások csökkentésében gondolkodik


Horst Seehofer német belügyminiszter egy berlini sajtótájékoztatón, 2020. február 21-én
Horst Seehofer német belügyminiszter egy berlini sajtótájékoztatón, 2020. február 21-én

Horst Seehofer német belügyminisztert korábban Orbán Viktor szövetségesének tekintették, ám most már úgy vélekedik, hogy a magyar kormány az EU alapértékeit támadja a melegellenes törvénnyel. Ezért Seehofer szerint a Magyarországnak adott uniós támogatásokat kellene csökkenteni.

„Orbán túl messzire ment ezzel a törvénnyel. Az Európai Unió legalapvetőbb értékeit sérti meg. Nem fogadjuk és nem fogadhatjuk ezt el”

– nyilatkozta Horst Seehofer német belügyminiszter az Augsburger Allgemeine nevű újságnak a legújabb magyar melegellenes törvényről. Horst Seehofer korábban a Keresztényszociális Unió (CSU) párt elnöke és bajor miniszterelnök is volt.

Szerinte többféleképp is meg lehet mutatni azt, hogy kiállnak az európai értékekért. Azt mondta, hogy az uniós támogatások csökkentésével például meg lehet mutatni, hogy nem csak némán szemlélik a fejleményeket az ügyben.

Korábban még párbeszédet akart büntetés helyett

Horst Seehofert régóta Orbán szövetségesének tartották Németországon belül. Két éve még például arról beszélt, hogy „nem hajlandó megkérdőjelezni” azt, hogy Orbán Viktor demokrata-e. Szerinte Orbán „keresztény meggyőződése” miatt „harcolt a kommunisták ellen” a rendszerváltás előtt.

„Nincs kétségem afelől, hogy [Orbán Viktor] jogállami elvek talaján áll”

mondta például három éve. Még azt is hozzátette, hogy gőgösség helyett párbeszédre kéne törekednie az EU-nak, amikor úgy látják, hogy valahol sérül a jogállamiság.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG