Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német hírszerzés lehallgatta az orosz hadsereg rádióforgalmát a bucsai civilek meggyilkolásáról


Hullazsákban a bucsai mészárlás civil áldozatai, hogy a rendőrség azonosítani tudja őket, mielőtt a hullaházba kerülnének, Bucsa (Ukrajna), 2022. április 6.
Hullazsákban a bucsai mészárlás civil áldozatai, hogy a rendőrség azonosítani tudja őket, mielőtt a hullaházba kerülnének, Bucsa (Ukrajna), 2022. április 6.

Tervszerűnek tűnnek a bucsaihoz hasonló kegyetlenkedések a német hírszerző szolgálat lehallgatásai alapján. Bár az oroszok tagadnak bármilyen felelősséget, a nyomok a Wagner-csoport nevű orosz zsoldos egység rémtetteire utalnak.

A BND, Németország külföldi hírszerző szolgálata gyökeresen új betekintést nyert az orosz hadsereg bucsai kegyetlenkedéseibe. A szolgálatnak sikerült lehallgatnia a hadsereg rádióforgalmát, melyben a Kijev mellett élő civilek meggyilkolásáról beszéltek. Az ott elhangzottak egy része nyilvánvalóan és közvetlenül köthető azokhoz a holttestekhez, melyeket a hétvégén fotóztak le Bucsában az orosz katonák kivonulása után: a tömegsírban heverő, megkötözött és megkínzott civilekhez, köztük számos nőhöz és gyerekhez.

Úgy tűnik, az ilyen kegyetlenkedések tervszerűek voltak -írja a Der Spiegel.

Az orosz kormány vehemensen tagadja az orosz erők felelősségét, ám az elcsípett megjegyzések ennek ellentmondanak. A De Spiegel szerint a BND szerdán tájékoztatta a parlamenti képviselőket megállapításairól. Így például arról, hogy a rádióforgalom helye egybeesett a főút mentén talált holttestek helyével, vagy hogy egy katona éppen arról beszél a másiknak: most lőttek le egy kerékpárost. Erről is van fotó. Egy másik lehallgatott beszélgetésben egy férfi azt mondta: először vallasd ki a katonákat, aztán lődd le őket.

A BND hírszerzési anyaga arra is bizonyítékot szolgáltat, hogy a Wagner-csoport nevű orosz zsoldos egység tagjai játszottak vezető szerepet az atrocitásokban. Ők hasonló kegyetlenkedéseket követettek el Szíriában is.

Szemtanúk nemrégiben arról számoltak be, hogy a bucsai megszálló erő kezdetben "fiatal katonákból" állt, aztán őket más egységekkel váltották fel és egyre gyakoribbá váltak a civilek elleni támadások. Egyes szemtanúk szerint csecsen egységek is voltak a városban. Az elfogott rádióforgalom arra enged következtetni, hogy a kegyetlenkedések nem véletlenszerű cselekmények, és nem is azért történtek, mert a dolgok kikerültek a kontroll alól.

A hanganyagot ismerő források szerint a csapatok úgy beszéltek az atrocitásokról, mintha csak a mindennapi életüket vitatnák meg. Ez azt jelzi, hogy a civilek meggyilkolása az orosz katonai tevékenység megszokott részévé vált, esetleg egy szélesebb stratégiába illeszkedik. A szándék az, hogy félelmet keltsenek a polgári lakosság körében, és ezáltal csökkentsék az ellenállást.

A felvételek egy része arra utal, hogy máshol is történtek olyan incidensek, mint Bucsában, a hírek szerint ilyen jelek vannak Mariupol, az orosz hadsereg által ostrom alá vett dél-ukrajnai kikötőváros környékén is.

Háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják az orosz csapatokat Bucsában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

Mint korábban írtuk, a Kreml tagadja, hogy az orosz erők civileket öltek Kijev közelében, és meghamisítottnak nevezte a helyszínen készült videofelvételeket.

XS
SM
MD
LG