Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német kancellár felfüggesztette az Északi Áramlat 2. jóváhagyását


Német és orosz zászló Északi Áramlat 2. felirattal. Az első két betű a tagadásé
Német és orosz zászló Északi Áramlat 2. felirattal. Az első két betű a tagadásé

Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy országa felfüggeszti az Oroszországból induló, vitatott Északi Áramlat 2. gázvezeték jóváhagyási folyamatát, válaszul Moszkva ukrajnai lépéseire.

Scholz február 22-én azt mondta újságíróknak, hogy arra kérte a német szabályozó hatóságot, függessze fel a tizenegymilliárd dolláros gázvezeték felülvizsgálatát. Az Északi Áramlat 2.-t arra tervezték, hogy földgázt szállítson Németországba Oroszországból a Balti-tengeren keresztül.

„Ez technikai kérdésnek hangzik, de szükséges adminisztratív lépés ahhoz, hogy ne kerülhessen sor a csővezeték tanúsítványának kiadására. Enélkül a tanúsítvány nélkül az Északi Áramlat 2. nem kezdheti meg a működését” – mondta.

Az még nem világos, hogy mennyi ideig késlelteti ez a csővezeték üzembe helyezését vagy mikor folytatódhat a tanúsítási folyamat. A csővezeték elkészült, de nem kezdte meg a működést, mivel a végső tanúsítványra vár.

A vezetéket régóta ellenzi az Egyesült Államok és néhány európai ország, akik szerint növelné Európa függőségét az orosz energiaellátástól.

Washington azt is közölte, hogy a vezeték gazdasági károkat okoz Ukrajnának, lehetővé téve Moszkva számára, hogy Ukrajna megkerülésével folytassa a gázexportot, megfosztva az országot az évi több milliárd dolláros tranzitdíjtól.

Scholz elmondta, hogy kormánya úgy döntött: a legújabb fejlemények fényében újraértékeli a vezeték engedélyezését.

„Ez bizonyosan időbe telik, ha szabad így mondanom” – fogalmazott.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, „nem lesz többé Északi Áramlat 2. Ígérem, véget vetünk ennek.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 22-i délelőtti megszólalásában a vezetékprojekt leállítását követelte, miután Oroszország független államként ismerte el országa két szakadár régióját, és csapatokat küldött a területre.

Zelenszkij szerint Oroszországot azonnali szankciókkal kell megbüntetni tetteiért, és ezekbe be kell venni „az Északi Áramlat 2. teljes leállítását”.

Készült az AFP, a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG