Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német kémfőnök szerint Putyin még nem döntött végleg Ukrajna megtámadásáról


Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter az Army-2015 Nemzetközi Katonai-technikai Fórum megnyitóján a Moszkva melletti Kubinkában 2015. június 16-án
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter az Army-2015 Nemzetközi Katonai-technikai Fórum megnyitóján a Moszkva melletti Kubinkában 2015. június 16-án

Putyin kész megtámadni Ukrajnát, de még nem döntött arról, hogy megteszi-e, mondta a német külügyi hírszerző szolgálat (BND) vezetője. Szerinte nem feltétlenül a nyílt invázió valószínű, többféle forgatókönyv lehetséges egy orosz támadásra Kelet-Ukrajnában.

„Úgy vélem, hogy a támadásról szóló döntés még nem született meg” – mondta Bruno Kahl, a német külügyi hírszerző szolgálat vezetője a Reutersnek adott interjúban. Kahl szerint a válság ezerféleképpen alakulhat, a lehetséges forgatókönyvek közé sorolta a kijevi kormány destabilizálására irányuló lépéseket, illetve a keleti szeparatisták támogatását és a demarkációs vonal előretolását.

Eredménytelen tárgyalások

Tavaly év végén Oroszország nagyszámú katonát vonultatott fel Ukrajna határa közelében, de azt állítja, hogy nem tervez inváziót. Szergej Lavrov külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy ha Oroszországon múlik, nem lesz háború, egyben azonban a NATO számára nehezen elfogadható követeléscsomaggal is előállt a békéért cserébe. Az Egyesült Államok válaszul gazdasági szankciókkal fenyeget, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Kahl szerint nem valószínű, hogy a folyamatban lévő tárgyalásokon olyan eredményt sikerül elérni, amely megfelel Vlagyimir Putyin orosz elnök elvárásainak. A kémfőnök nem beszélt arról, hogy szerinte egy esetleges támadás esetén kellene-e szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben, és ha igen, milyeneket. Mint mondta, Németország részéről a legjobb politika az lenne, ha nem teszik világossá, milyen válaszlépéssel készülnek. „Putyin is ezt teszi” – tette hozzá.

Nem életképes a Moszkva–Peking-tengely

Kahl kommentálta Putyin kínai látogatását is. Az orosz elnök a jövő hónapban utazik Kínába, hogy tárgyalásokat folytasson kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel, ahol főként az európai biztonságról, valamint Oroszországnak a NATO-val és az Egyesült Államokkal folytatott viszonyáról lesz szó.

A német külügyi hírszerzőszolgálat vezetője kétségeinek adott hangot az Oroszország és Kína közötti tartós szövetség életképességével kapcsolatban is, mivel a két ország érdekei túlságosan eltérők. „Hosszú távon az orosz medve nem fogja jól érezni magát a kínai sárkány karmai között” – mondta.

XS
SM
MD
LG