Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lavrov szerint Oroszország nem akar háborút, hamarosan találkozik Blinkennel


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter éves moszkvai sajtótájékoztatóján, 2022. január 14-én
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter éves moszkvai sajtótájékoztatóján, 2022. január 14-én

Szergej Lavrov külügyminiszter szerint Oroszország nem fog háborút indítani Ukrajna ellen, de meg fogja védeni az érdekeit. Szerinte a Moszkva elleni amerikai szankciók újabb köre valószínűleg az Egyesült Államok és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezetne.

Oroszország a nyugati hírszerzés szerint több mint százezer katonát koncentrált az ukrán határ közelébe, és biztonsági garanciákat követel a Nyugattól az ukrajnai válság deeszkalációjáért cserébe. Az Egyesült Államok és a NATO január 26-án elutasította Moszkva két fő követelését – hogy végleg zárják be a NATO ajtaját Ukrajna és más volt szovjet köztársaságok elől, és hogy gyakorlatilag függesszék fel a kelet-európai tagállamok, köztük Magyarország NATO-tagságát.

Exporttilalom, pénzügyi szankciók

Az amerikai külügy 26-i válaszában azt írta, komoly diplomáciai utat jelölnek ki az ukrajnai válság megoldására, és megismételte a példátlan gazdasági szankciókkal való fenyegetést arra az esetre, ha Oroszország nyílt háborút indítana Ukrajna ellen. A nyugati kormányok felszólították Oroszországot arra is, hogy vonja vissza a csapatait a határ menti régiókból és Fehéroroszországból, amit Moszkva elutasított, mondván, hogy saját területén bárhol elhelyezhet katonákat.

Oroszországgal szemben olyan büntetőintézkedéseket fontolgatnak, mint az orosz cégek leválasztása a globális banki átutalások SWIFT-rendszeréből, illetve az Oroszországba irányuló csúcstechnológiai export kiterjesztett tilalmának bevezetését.

„Ha az Oroszországi Föderáción múlik, nem lesz háború – mondta Lavrov egy orosz rádióadónak adott interjúban, jelezve, hogy Moszkva továbbra is hajlandó részt venni a válság diplomáciai megoldásának megtalálásában. – Nem akarunk háborút, de nem hagyjuk, hogy érdekeinket durván megtapossák vagy figyelmen kívül hagyják” – tette hozzá.

Végső soron Putyin dönt

Lavrov elmondta, hogy várhatóan a következő hetekben találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egy újabb tárgyalási fordulóra a válság közepette, bár végső soron Vlagyimir Putyin orosz elnök dönti el, hogyan reagál az amerikai javaslatokra. Hozzátette, hogy a Moszkva elleni amerikai szankciók újabb köre valószínűleg az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok megszakításához vezetne. „Ez a csomag (…) a Nyugat által ellenőrzött pénzügyi-gazdasági rendszerektől való teljes elszakadással együtt a kapcsolatok megszakításával lenne egyenértékű” – mondta Lavrov.

A Nyugat és Moszkva között a januárban az európai városokban tartott több diplomáciai fordulóban sem sikerült áttörést elérni, bár a felek hajlandóságot mutattak a tárgyalás folytatására.

Emmanuel Macron francia elnök január 28-án telefonbeszélgetést folytat Putyinnal, amelyen várhatóan tisztázni fogja Oroszország szándékait. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter elmondása szerint Macron megpróbálja felmérni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök konzultációt vagy konfrontációt akar-e Ukrajnával kapcsolatban.

XS
SM
MD
LG