Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német kormány a marihuána birtoklásának és árusításának liberalizációjára készül


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az Európai Unió legnépesebb országában a tervek szerint így engedélyezett lesz kisebb mennyiségű kannabisz birtoklása és vásárlása.

A német kormány várhatóan szerdán fogadja el az eredeti elképzelésekhez képest alaposan felvizezett kezdeményezést, amely ezután a parlament elé kerül majd.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter később hozza nyilvánosságra a javaslat részleteit. Egy korábban bemutatott verzió alapján 25 grammban szabnák meg a birtokolható kannabisz mennyiségét a 18 éven felüliek számára, és egy személy saját fogyasztásra három tő kendert termeszthetne.

A felnőtt németországi lakosok csatlakozhatnának úgynevezett kannabiszklubokhoz. Ezek nonprofit csoportok lennének legfeljebb ötszáz taggal, amelyek számára engedélyeznék a kannabisztermesztést személyes fogyasztásra.

Egy személy akár 25 gramm marihuánát is vehetne naponta, vagy havonta ötven grammot, ez a 21 év alattiak esetében alacsonyabb lenne. Egyszerre több kannabiszklubban nem lehetne valaki tag.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU-nál fúrná meg a kannabisz legalizálását egy német ellenzéki politikus

A hatóságok abban reménykednek, hogy a törvény segít majd a feketepiac visszaszorításában, megóvja a fogyasztókat a szennyezett termékektől, és mérsékli a kábítószerrel kapcsolatos erőszakot.

„Nem problémát teremtünk. Egy problémát próbálunk megoldani” – fogalmazott Lauterbach.

A legnagyobb ellenzéki erőnek számító jobbközép, úgynevezett uniópártok ellenzik a hárompárti, szociáldemokrata–zöld–liberális kormánykoalíció terveit.

A legalizáció egyes támogatói sem elégedettek, sokan túlszabályozást emlegetnek, illetve a fogyasztók megbélyegzését.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG