Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nemváltás megkönnyítését tervezi Németország


Kép a 2008-as Sundance Fesztiválon bemutatott Be Like Others, Légy olyan, mint mások című, nemváltó műtéten átesett irániakról szóló filmből (képünk illusztráció)
Kép a 2008-as Sundance Fesztiválon bemutatott Be Like Others, Légy olyan, mint mások című, nemváltó műtéten átesett irániakról szóló filmből (képünk illusztráció)

A német kormány csütörtökön bemutatta azokat a terveket, amelyek megkönnyítik a transzneműek hivatalos nevének és nemének megváltoztatását, véget vetve az évtizedes szabályozásnak, amely szakértői értékelést és bírósági felhatalmazást ír ehhez elő.

A tervezett „önrendelkezési törvény” értelmében a nagykorúak az anyakönyvi hivatalokban minden további formalitás nélkül megváltoztathatnák keresztnevüket és törvényes nemüket.

A meglévő „transzszexuális törvény”, amely 1981-ben lépett hatályba, jelenleg azt írja elő, hogy az egyéneknek két szakértő értékelését kell beszerezniük, akik képzettségük és tapasztalataik alapján „kellően ismerik a transzszexualizmus sajátos problémáit”, majd bírósági határozatot kell bemutatniuk a hivatalos dokumentumokon szereplő nem megváltoztatásáról.

Az évek során Németország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte azokat a rendelkezéseket, amelyek értelmében a transznemű embereknek el kell válniuk, sterilizáltatniuk kell magukat, és át kell esniük nemváltoztató műtéten.

A hetvenes évek szelleme

Lisa Paus, Németország családügyi minisztere szerint a hatályos törvény „a hetvenes évek szellemét őrzi (...) Akkoriban az állam segíteni akart azokon, akiket pszichológiai betegnek tartottak, és ezért komoly akadályokat állított fel.”

A jelenlegi követelmények „nemcsak hosszadalmasak és drágák; mélyen megalázóak is, de mindenekelőtt teljesen fölöslegesek” – mondta Paus Berlinben újságíróknak.

A javasolt új szabály biztosítja, hogy a 14 éves vagy annál idősebb kiskorúak szüleik vagy gyámjuk jóváhagyásával megváltoztathassák nevüket és nemüket; ha nem értenek egyet ezzel, a tinédzserek kérhetik a családi bíróságtól, hogy zárják ki őket.

A 14 év alatti gyermekek esetében a szülőknek vagy gyámoknak kellene anyakönyvi kérelmet benyújtaniuk a nevükben.

Paus elmondta, hogy a hivatalos név- és nemváltoztatás bejegyzése után egy évig nem engedélyeznek további változtatásokat, a rendelkezés célja, hogy „biztosítsa a változás vágyának komolyságát”.

A miniszter közölte, hogy a szabályozás lehetővé teszi bírság kiszabását is azokban az esetekben, amikor az érintett személy engedélye nélkül hozzák nyilvánosságra a nemére vagy névváltozására vonatkozó információkat.

Kannabisz, állampolgárság – más reformok is jönnek

Marco Buschmann igazságügyi miniszter azt mondta, bízik abban, hogy a változásokról szóló jogszabály még az idén a kabinet elé kerül. Ezt követően a parlament alsóházának jóváhagyására lesz szükség, ebben Olaf Scholz kancellár három szociálliberális pártból álló kormánykoalíciója kényelmes többséget élvez.

A törvénymódosítás a második a tervezett liberalizációs reformok sorában, amelyekkel Scholz kormánya decemberi hivatalba lépése óta foglalkozik. Múlt héten a törvényhozók megszavazták az abortusz „reklámozási” tilalmának eltörlését, ami korábban ahhoz vezetett, hogy az orvosok ellen eljárást indítottak azért, mert tájékoztatást adtak az abortuszról a potenciális pácienseknek.

A koalíciós kormány célja, hogy még az idén jogszabályt alkosson a kannabisz rekreációs értékesítésének legalizálásáról. Könnyíteni kívánja a német állampolgársághoz vezető utat, feloldja a kettős állampolgárságra vonatkozó korlátozásokat, valamint 18-ról 16 évre csökkenti a nemzeti és európai uniós választásokon való részvétel alsó korhatárát.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG