Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Nemzetközi Korcsolyázószövetség is felfüggesztette az orosz sportolókat


A doppingbotrányba keveredő 15 éves Kamila Valijeva a pekingi téli olimpián 2022. február 17-én. Ő sem indulhat a márciusi világbajnokságon
A doppingbotrányba keveredő 15 éves Kamila Valijeva a pekingi téli olimpián 2022. február 17-én. Ő sem indulhat a márciusi világbajnokságon

Újabb nemzetközi sportszövetség függesztette fel az ukrajnai invázióra válaszul az orosz sportolókat, akik így további intézkedésig nem indulhatnak a hazájukban rendkívüli népszerűségnek örvendő műkorcsolya és gyorskorcsolya világversenyein.

A műkorcsolyázókat, gyorskorcsolyázókat és rövidpályás gyorskorcsolyázókat tömörítő Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) is felfüggesztette az orosz és belarusz sportolók versenyzési jogát. Ennek értelmében az orosz atléták nem indulhatnak már a márciusi franciaországi műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon sem.

A műkorcsolyában meghatározó az oroszok jelenléte, amit jól mutat, hogy a pekingi téli olimpia öt versenyszámában hat érmet szereztek.

„Az ISU tanácsa ismét szolidaritását fejezi ki az ukrajnai konfliktusban érintettekkel, együttérzünk az ukrán néppel és az országgal” – írták a friss közleményben.

Ugyancsak kedden a Nemzetközi Röplabdaszövetség (FIVB) elállt attól, hogy Oroszországban legyen idén nyáron a férfiak világbajnoksága, illetve a profi ökölvívás legjelentősebb szervezetei is bejelentették, hogy az égiszük alatt versenyző bokszolók nem lépnek ringbe Oroszországban.

A profi boksz négy nagy szervezetének bejelentése előtt többek között a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a sakkolimpiának, a férfi röplabda-vb-nek, a sí-világkupaversenyeknek és a Forma–1-es Szocsi Nagydíjnak a rendezését vették el Oroszországtól.

Fokozódó szankciós nyomás

Az ISU-éhoz hasonló lépésre szánta el magát korábban a labdarúgók nemzetközi (FIFA) és európai (UEFA), valamint a jégkorongozók nemzetközi (IIHF) és a kézilabdázók európai (EHF) szövetsége is.

Hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és belarusz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is.

A vizes sportágak nemzetközi szövetsége (FINA) ugyanakkor bejelentette, hogy az orosz és belarusz sportolók függetlenként versenyezhetnek. A szervezet azonban közölte, hogy megfosztotta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a 2014-ben adományozott FINA-rendtől.

Belarusz fontos szövetségese Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúban.

Készült az AP és az MTI tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG