Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nemzetközi közösség segíteni próbálja az ukránokat a tél átvészelésében


Fűtéshez fát gyűjtő asszony egy lerombolt iskola romjai között Izjum közelében 2022. szeptember 19-én
Fűtéshez fát gyűjtő asszony egy lerombolt iskola romjai között Izjum közelében 2022. szeptember 19-én

Ukrajnában emberek milliói maradtak a téli fagyban áram, fűtés és víz nélkül a kritikus infrastruktúra módszeres orosz pusztítása miatt.

Nagy erőkkel dolgozik több nyugati ország és nemzetközi segélyszervezet is azon, hogy generátorokat, szigetelőanyagokat, takarókat, orvosi felszereléseket és más fontos eszközöket juttasson az országba, mielőtt még hidegebbre fordul az idő.

„Ukrajnában ma támadás alatt áll a civilek túlélési képessége” – jelentette ki Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügynökségének vezetője kedden.

A világszervezet felhívása, a donorok elkötelezettsége és gyors reagálása ellenére gyorsan változnak és duzzadnak az igények.

Fontos prioritásnak számít a dízelgenerátorok szállítása, amelyekkel átmenetileg biztosítható például a kórházak és a távközlési adótornyok működtetése. Az áramellátás zavarai számos területen hatalmas problémát jelentenek, sokan ráadásul eddig így is fűtöttek.

Még ennél is nagyobb nehézséget okoz a gázszolgáltatás leállása, enélkül sokan sem főzni, sem fűteni, sem fürdeni nem tudnak. Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester ezért azt tanácsolta az embereknek, hogy fontolják meg, hogy egy időre vidékre költözzenek, ahol legalább fával tudnak tüzelni.

Ehhez kapcsolódóan: Blinken: Az infrastruktúra támadása nem fogja megosztani Ukrajna szövetségeseit

Saviano Abreu, az ENSZ ukrajnai humanitárius tevékenységéért felelős iroda szóvivője közölte, hogy június óta több száz generátort gyűjtöttek össze az ország számára, ugyanis tudták, hogy kemény télre kell számítani.

„Tisztában voltunk vele, hogy lesznek problémák a fűtéssel, a vízzel és az árammal, de azzal nem, hogy ilyen mértékben” – mondta.

Majd hozzátette, hogy az ellátási láncok zavarai is nehezítik a szükséges berendezések beszerzését, sok dolog már a szomszédos országokban sem érhető el, így ezeket jóval messzebbről kell célba juttatni.

Ehhez kapcsolódóan: UNICEF: Négymillió gyerek süllyedt szegénységbe az ukrajnai háború miatt

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) előző héten arról számolt be, hogy valaha volt legnagyobb készpénztámogatási programját hajtja végre Ukrajnában, ahol összesen nagyjából 1,7 milliárd dollárt osztanak szét 6,3 millió ember között.

Mint írták, több más ország korábbi tapasztalatai alapján hatékony ez a segélyezési módszer, amelynek keretében közvetlenül pénzt adnak az embereknek, hogy abból élelmiszert, ruhákat és más alapvető dolgokat vásárolhassanak.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) ettől eltérő, hosszabb távú megközelítést alkalmaz, és különböző eszközök beszerzésével megpróbál eleget tenni az ukrán kormány kéréseinek az energetikai hálózat helyreállítása érdekében.

„A Világbankkal közösen felmérjük az energetikai infrastruktúra támadásából eredő károkat, igényeket Ukrajna-szerte – mutatott rá Jaco Cilliers, a program helyi képviselője. – A munka folyamatban van” – tette hozzá.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter előző héten bejelentette, hogy 53 millió dollárnyi értékben berendezéseket szállítanak a hálózat kijavításához a korábban közölt 55 millió dolláros vészhelyzeti támogatáson felül, amelyből egyebek mellett generátorokat vásároltak.

Az Európai Unió novemberben 523 millió eurót különített el az ukrán humanitárius válság enyhítésére, az Egyesült Államok pedig 1,2 milliárd dollárt ajánlott fel az OCHA felhívására válaszul.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint előbbi összeg több mint negyedét már elérhetővé is tették, ezzel elsősorban a tél átvészelését próbálják segíteni.

Az EU polgári védelmi mechanizmusa emellett tűzoltó- és mentőautókat, aknamentesítő eszközöket, mobil kórházakat, exkavátorokat, illetve hordozható, úgynevezett Bailey hidakat szállított Ukrajnába.

Ehhez kapcsolódóan: Bombázták, de nem győzték le: Kijev túlélő üzemmódra vált

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által elindított, United24 nevű adománygyűjtő platformon egyebek mellett mentőautók, altatógépek és más orvosi felszerelések felajánlását várják.

A kezdeményezésben kisebb és nagyobb donorok egyaránt részt vesznek. A németországi Dortmund például immár a harmadik, ezúttal teherautókat és más járműveket is tartalmazó szállítmányát küldte meg Mikolajivba. A brit Hertfordból pedig néhány havonta kamion érkezik a háború sújtotta országba különböző alapvető termékekkel, a legutóbbin gyerekeknek szánt karácsonyi ajándékok is voltak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG