Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NOB hallani sem akar az olimpia újabb elhalasztásáról


A falon a tokiói olimpia kabalafigurái, Miraitowa és Someity, Tokió, 2020. december 24.
A falon a tokiói olimpia kabalafigurái, Miraitowa és Someity, Tokió, 2020. december 24.

A koronavírus-járvány miatt egyszer már elhalasztották a tavaly nyárra tervezett tokiói olimpiai játékokat. Egy brit lap szerint borítékolható, hogy az idén sem rendezik meg. Japán és a NOB vezetői viszont hevesen cáfolták a hírt.

A tervek szerint július 23-án indulna a 2021-re halasztott olimpia Japánban. A brit Times azonban név nélküli nyilatkozó kormányforrásokat idézve azt írta, hogy törlik az eseményt.

Senki sem akarja elsőként kimondani, de egyetértés van abban, hogy túl nehéz lenne megrendezni. Személy szerint nem gondolom, hogy megtartják (az olimipát)” – mondta a brit lap szerint a kormányzó japán koalíció „egy magas rangú tagja”.

Heves cáfolatok, „megrendezzük az olimpiát”

Pénteken a japán szervezőbizottság nem reagált külön a Times-cikkre, de közölte: az olimpiát a tervek szerint megrendezik és ezt Szuga Josihide miniszterelnök is támogatja.

Az összes rendezőpartnerünk, köztük a tokiói önkormányzat, a 2020-as szervezőbizottság, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (NPB) is teljes mértékben a játékok idén nyáron történő megrendezésére összpontosít” – állt közleményükben.

Szakai Managu, helyettes kabinetfőnök és a kormányfő közeli szövetségese szintén visszautasította a hírt.

Nincs ilyen tény és világosan tagadjuk (azt, ami a tudósításban áll)” – mondta.

A Times-cikket visszautasító illetékesek sorában Koike Juriko tokiói kormányzó szokásos pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „sosem hallottam ilyen dologról” és felvetette, hogy hivatalosan emeljenek panaszt a brit újságnál.

Nem érné meg Tokiónak a halasztás vagy a törlés

A Times hozzátette, hogy Tokió a 2032-es olimpia megrendezésében gondolkozik. A NOB már Párizsnak ítélte a 2024-es és Los Angelesnek a 2028-as játékokat.

De nem tűnik logikusnak, hogy Japán egy egész évtizedet várjon. Hatalmas költségeket emészt fel a már felépült létesítmények fenntartása vagy az új bérleti szerződések megkötése. Az olimpiai falut ugyanis úgy tervezték, hogy az olimpia után bérelhető vagy megvásárolható lakásokká alakítják őket. A korábbi évek szerződéseit viszont az olimpia halasztásával módosítani kellett. Tokió eddig már 25 milliárd dollárt (nagyjából 7 355 milliárd forintot) költött a játékok megrendezésére, ennek döntő része közpénz volt.

Az olimpia lehetséges törléséről azután kaptak szárnyra hírek, hogy a japán kormány egy sor kormányzóságban vészhelyzetet hirdetett a megugrott Covid-19-fertőzések miatt.

A NOB-nak az is jól jönne, ha csak tévés olimpiát rendeznének

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is igyekezett cáfolni, hogy ismét veszélybe kerültek volna a tokiói nyári olimpiai játékok.

Jelen pillanatban semmi okunk azt hinni, hogy július 23-án ne kezdődne meg az olimpia a tokiói Olimpiai Stadionban. Nincs B-terv” – mondta Bach csütörtökön a Kyodo japán hírügynökségnek.

Richard Pound, a NOB egyik vezetője ugyanakkor arra utalt, hogy jobbára nézők nélkül rendezhetik meg a játékokat és hogy az olimpia tévés esemény lesz.

A NOB bevételeinek 73 százalékát biztosítják a tévés jogok, így nem érdeke sem a nyári, sem a téli olimpia törlése.

Szigorú biztonsági intézkedések az önfeledt sportünnep helyett

Bach felvetette, hogy lehet, hogy csak jelentős változtatásokkal lehet megrendezni a az eseményt. Ezeken együttvéve több, mint 15 ezer sportoló és további több ezer edző, bíró, illetékes, VIP-vendég és tudósító venne részt.

Lehet, hogy nem tetszik, de áldozatokat kell majd hozni. Ezért mondom, hogy első a biztonság, és ennek érdekében nincsenek tabutémák ” – mondta Bach.

Japán sok más országhoz képest jobban kezelte eddig a járványt. Eddig összesen ötezer halálos áldozata volt a járványnak a sűrűn lakott, több mint 126 milliós országban. Ugyanakkor a 35 milliós metropoliszra, Tokióra lecsapott újabb hullám továbbra sem enyhül, a japánok olimpiai lelkesedése pedig elillant.

Több felmérés szerint a japán lakosság 80 százaléka gondolja azt, hogy el kéne halasztani vagy törölni kéne a tokiói nyári olimpiát.

Az új Nemzeti Stadion mellett fotózkodnak az emberek Tokióban, 2019. július 24-én.
Az új Nemzeti Stadion mellett fotózkodnak az emberek Tokióban, 2019. július 24-én.

Bach viszont azzal érvel, hogy az idén a világ már sokkal többet tud arról, hogyan kell kezelni a járványt.

Nem lehet 2021 márciusát összehasonlítani 2020 márciusával, mert olyan óriási haladást ért el a tudomány, a gyógyítás, a vakcinafejlesztés és a vírustesztelés” – mondta a NOB vezetője.

A NOB közben javasolja, hogy a sportolóknak adják be a vakcinát, de nem teszi azt kötelezővé. Helyette a tesztelésre, a biztonságos távolságtartásra és a versenyzők elkülönítésére helyezi a hangsúlyt.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG