Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Veszélyben van a 2021-es tokiói olimpia is


"Mindennek vége lesz" kampány egy londoni ruhaboltban 2020. november 10-én.
"Mindennek vége lesz" kampány egy londoni ruhaboltban 2020. november 10-én.

Több országban szigorítások jöhetnek, Japánban az olimpia miatt is aggódnak, Szingapúrban viszont már az enyhítéseken gondolkozik a kormány.

Az Egyesült Királyságban jelentősen emelkedett az új megbetegedések száma, a koronavírus új mutációjának is köszönhetően, írja a Reuters.

A karácsony környéki, 30-40 ezer közötti számokhoz képest vasárnap 55 ezer új megbetegedést jelentett a brit kormány. Ezért Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy újabb szigorításokra lesz szükség egyes helyeken.

Az Egyesült Királyságban négyfokozatú korlátozási skála van érvényben, de a hármas szintű korlátozás nyilvánvalóan nem elég egyes térségekben a miniszter szerint. A Sky News kérdésére azt sem zárta ki, hogy új, országos lezárásokat vezethet be a kormány.

A tavaly májusi lezárások viszont mintegy negyedével vetették vissza a brit gazdasági kibocsátást. Ezért az újabb általános lezárások akár kétszámjegyű gazdasági visszaesést is hozhatnak az országban 2021 elején.

Franciaországban még túl magasak a fertőzési arányok ahhoz, hogy enyhítsenek a meglévő korlátozásokon, mondta Arnaud Fontanet epidemiológus, a kormány járványügyi tanácsadója a France Info rádiónak a Reuters szerint.

Egyéb intézkedések mellett az ország 15 keleti megyéjében este hattól kijárási tilalom van érvényben jelenleg.

Idén se biztos, hogy lesz olimpia

Japánban veszélyben lehet az olimpia 2021-es megrendezése is, Tokió környékén ugyanis a vészhelyzet kihirdetését fontolgatja a kormány, írja szintén a Reuters.

Bár az országban lényegesen alacsonyabbak a megbetegedési- és a halálozási arányok, mint mondjuk Magyarországon, a Kyodo News japán hírügynökség szerint megkezdődtek az előkészületek, hogy január 9-től egyhónapos vészhelyzetet hirdessenek Tokió környékén.

Japánban nagyjából 245 ezer megbetegedést azonosítottak összesen, 3600 haláleset mellett.

Az országban Yasutoshi Nishimura gazdasági miniszter fogja össze a járvány elleni védekezési lépéseket. Ő úgy nyilatkozott hétfőn, hogy a kormány meghallgatja a szakértőket, aztán pedig "a lehető leggyorsabban" döntést is fognak hozni a további korlátozásokról.

Miután december 31-én új rekordnak számító 4520 új esetet jelentettek, Tokió és három környező önkormányzat vészhelyzet elrendelését kérte a kormánytól. A városban 200 nap múlva tervezik megrendezni az előző évről elhalasztott olimpiát, Yoshihide Suga miniszterelnök pedig eddig kiállt amellett, hogy meg is fogják rendezni akkor.

Fizikai távolsagtartás az ebdszünetben, Tokióban, 2020. november 19-én.
Fizikai távolsagtartás az ebdszünetben, Tokióban, 2020. november 19-én.

A Reuters megjegyzi, hogy többszázezer Twitter-posztban értetlenkednek a felhasználók azon, hogy eközben épp újra vészhelyzetet rendelhetnek el az országban.

A szórakoztatóipari esemény megrendezését tovább nehezíti a koronavírus új, a korábbiaknál is gyorsabban terjedő mutációjának megjelenése. Ezért jelenleg is tilos belépnie a letelepedési papírokkal nem rendelkező külföldieknek az országba. Japánban februárban tervezik megkezdeni a lakosság beoltását a vírus ellen.

Csak maradjanak otthon

"Ez mindenkinek szól, ha nem akarnak megfertőződni, csak maradjanak otthon 14-15 napig, és akkor biztonságosabbak mennek a dolgok, könnyebb lesz szűrni"

- mondta Prayuth Chan-ocha thai miniszterelnök és hadügyminiszter, miután az országban rekordmagas volt az új fertőzések aránya. Ez náluk 745 új esetet jelentett. Összesen 65-en haltak meg az országban eddig a koronavírus miatt, és 8439 azonosított beteget jelentettek a 70 milliós országban.

Szingapúrban viszont enyhítés jöhet azoknak, akiket beoltottak, írja a Reuters. Lawrence Wong, a kormány járványügyi csapatának egyik társvezetője szerint vizsgálják azt, hogy a beoltottak mennyivel kevésbé tudják terjeszteni a vírust. Ha ezt elég meggyőzőnek találják, akkor enyhíthetnek az utazási korlátozásokon azoknak, akik már megkapták az oltást.

Trump szerint nem valódiak az USA számai

Donald Trump amerikai elnök vasárnap Twitter-posztjában kétségbe vonta az amerikai járványügyi halálozási számok, azaz a saját csapata által eddig alkalmazott módszertan hitelességét.

Szerinte az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) „nevetséges meghatározási módszert alkalmaz más országokhoz képest, amelyek közül sokan szándékosan nagyon pontatlanul és alacsony (számokat) jelentenek”. Az elnök viszont nem ajánlott új módszertant.

Jerome Adams tisztifőorvos erre azt mondta a CNN-nek, hogy nem lát okot a CDC számainak megkérdőjelezésére.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok legfőbb járványügyi szakértője az ABC-nek azt válaszolta az elnök szavaira, hogy

„ezek valós számok, valódi emberek és valódi halálesetek".

Fauci kiállt az amerikai immunizációs kampány mellett is. Eddig körülbelül 4,2 millió ember kapta meg a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna kétdózisú vakcinájának kezdeti adagját és 13 millió adagot osztottak eddig szét. Ez messze elmarad azoktól a hivatalos előrejelzésektől, amelyek az új év kezdetére körülbelül 20 millió ember beoltását várták.

„Történt néhány hiba. Ez érthető" - mondta Fauci, majd hozzátette, hogy nagy kihívás volt egy ilyen mértékű immunizációs program beindítása. Anthony Fauci szerint jelenleg naponta már félmillió embert tudnak beoltani.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG