Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az idei Nobel-békedíjat a Világélelmezési Program kapta


David Beasley, a Világélelmezési Program igazgatója, egy ENSZ-sajtótájékoztatón Genfben, 2018. december 4-én
David Beasley, a Világélelmezési Program igazgatója, egy ENSZ-sajtótájékoztatón Genfben, 2018. december 4-én

A norvég Nobel Bizottság idén a Világélelmezési Programnak (WFP) ítélte a 10 millió svéd koronával járó békedíjat. A díj várományosai között szerepelt Greta Thunberg svéd klíma-aktivista és Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus is. A WFP igazgatója a Twitteren köszönte meg az elismerést.

A norvég Nobel Bizottság az ENSZ élelmezési-segélyszolgáltatással foglakozó ágának, a Világélelmezési Programnak ítélte oda az idei Nobel-békedíjat - jelentette be október 9-én Oslóban Berit Reiss-Andersen, a bizottság elnöke.

A Bizottság honlapján közzétett indoklás szerint a szervezet hozzájárult „a konfliktus sújtotta területeken a béke feltételeinek javításához … valamint vezetőszerepet töltött be annak megakadályozásában, hogy az éhséget, mint fegyvert alkalmazzák”.

A Nobel Bizottság szerint a koronavírus által okozott világjárvány is felelős azért, hogy a világon immár több millió embernek kell farkasszemet nézni az éhínséggel.

A békedíjat odaítélő öttagú bizottság felhívta a kormányok figyelmét az WFP és más segélyszervezetek finanszírozására, hogy azok élelmet biztosíthassanak az éhezők számára.

-mondta Reiss-Andersen.

Egy munkás egy búzaliszttel teli zsákot cipel a Világélelmezési Program egyik elosztóközpontjában a jemeni Szanaa városában 2020. február 11-én
Egy munkás egy búzaliszttel teli zsákot cipel a Világélelmezési Program egyik elosztóközpontjában a jemeni Szanaa városában 2020. február 11-én

„Hihetetlen elismerés”

A díjat, amely 10 millió svéd koronával (341 millió forint) jár, David Beasley a WFP ügyvezető igazgatója a Twitteren közzétett videoüzenetben köszönte meg.

„Mélyen meghatódva fogadjuk el a Nobel-békedíjat. Ez egy hihetetlen elismerése a WFP család elkötelezett napi munkájának, amelyet az éhínség megszüntetése érdekében végez több mint 80 országban. Köszönjük, Nobel-békedíj, ezt a hihetetlen megtiszteltetést!” – írta a Twitteren Beasley.

A díjat Oslóban december 10-én adják majd át.

A bizottságnak idén 318 jelölt közül kellett választania. A díj egyik várományosa Greta Thunberg svéd klíma-aktivista volt, de a listán szerepelt az orosz ellenzék nemrég megmérgezett politikusa, Alekszej Navalnij, és a koronavírus járványt kezelő Egészségügyi Világszervezet is.

A jelölteket arra hivatott különleges személyek, mint például nemzeti törvényhozók vagy államfők, illetve egyes nemzetközi szervezetek terjeszthetik fel a békedíjra.

XS
SM
MD
LG