Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A növekvő hőség bénító homokviharokat okoz a Közel-Keleten


Egy nő sétál az Imam al-Abbas szentély közelében egy homokvihar idején az iraki Kerbala szent városában, 2022. június 26-án.
Egy nő sétál az Imam al-Abbas szentély közelében egy homokvihar idején az iraki Kerbala szent városában, 2022. június 26-án.

Az elmúlt két hónapban az irakiak sűrű homokfelhőkben éltek, homokfelhőben dolgoztak és homokfelhőt lélegeztek be, mivel legalább kilenc - egyenként több napig tartó - homokvihar sújtotta az országot, mindent betakarva.

A kórházak megugrott betegszámról közöltek jelentéseket. Több ezer ember érkezett súlyos légúti megbetegedésekkel, miközben iskolákat és hivatalokat kellett bezárni, a repülőjáratok pedig napokig nem indultak el.

"Nem tudok úgy kimenni a szabadba, hogy ne köhögnék vagy ne fognám be a számat" - mondta Aszam Alvas, a Nature Iraq zöld civil csoport alapítója a Thomson Reuters Alapítványnak, bagdadi otthonából.

A legutóbbi vihar két napig a házban tartott. Asztmás vagyok, ezért bent kell maradnom, hogy megvédjem a tüdőmet" - mondta.

Irak, Irán, Szíria és más Öböl-menti országok számára nem idegenek a homok- és porviharok, amelyek hagyományosan a májustól júliusig tartó forró hónapokban fordulnak elő, amikor az erős északnyugati szél nagy mennyiségű port hoz a régió egyes részeire.

Manapság azonban a viharok korábban és gyakrabban érkeznek, jóval az egykor szokásos évi egy-két alkalomnál gyakrabban. Már márciusban elkezdődnek és egyre nagyobb területet fednek le.

Miközben a kormányok küzdenek, hogy megbirkózzanak a támadó porral, a környezetvédők és a kormánytisztviselők szerint a veszélyt az éghajlatváltozás és a rossz vízgazdálkodási gyakorlat kombinációja okozza, amelyek együttesen a régió talajának egyre nagyobb részét változtatják homokká.

Figyelmeztetnek arra, hogy a hőmérséklet emelkedése és az időjárási trendek változása arra utal, hogy még rosszabb jön, hacsak a kormányok nem tudnak együttműködni az éghajlatváltozást okozó klímagáz-emisszió csökkentésében, valamint a régión átsöprő homokhullámok egészségügyi és pénzügyi hatásainak csökkentésében.

"Az aszályok súlyosbodása különösen nagy aggodalomra ad okot" - mondta Kaveh Zahedi, az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottságának fenntartható fejlődésért felelős helyettes ügyvezető titkára.

Szerinte az érintett országoknak be kell fektetniük a korai előrejelző rendszerekbe, hatékonyabb víz- és földgazdálkodási politikákat kell kialakítaniuk, valamint biztosítási és szociális védelmi intézkedéseket kell bevezetniük, hogy a legsebezhetőbb közösségek talpra állhassanak a viharok után.

Tökéletes vihar

Több ezer kilométert megtéve egy-egy homok- és porvihar egy tucatnyi országonban végezhet pusztítást.

A Világbank 2019-es jelentése szerint károsítják az épületeket, a villanyvezetékeket és más létfontosságú infrastruktúrát, elpusztítják a termést, rontják a járművezetők látási viszonyait, és megszakítják a légi, vasúti és vízi közlekedést.

A Közel-Kelet és Észak-Afrika (angol rövidítéssel a MENA régió) évente mintegy 13 milliárd dollárt veszít a homokviharok hatásai miatt, a takarítási és helyreállítási költségektől kezdve az egészségügyi problémák kezelésén át a termelékenység csökkenéséig - áll a jelentésben.

Kaveh Madani, a New York-i City College környezeti igazságossággal, biztonsággal és diplomáciával foglalkozó kutatója szerint a homok- és porviharok jelentette veszélyeket a helyi és nemzetközi kormányok túl sokáig figyelmen kívül hagyták.

"Ez a határokon átnyúló és generációkon átívelő probléma ... évről évre csak egyre veszélyesebbé válik" - mondta Madani, aki korábban az iráni környezetvédelmi minisztérium helyettes vezetőjeként dolgozott.

"Igazán kiábrándító látni, hogy a 21. század egyik legsúlyosabb környezeti problémáját a nagy kormányközi és tudományos ügynökségek nem ismerik el megfelelően" - mondta egy telefoninterjúban.

Emberek egy homokvihar idején az iraki Nadzsafban, 2022. május 23-án.
Emberek egy homokvihar idején az iraki Nadzsafban, 2022. május 23-án.

A Közel-Keletet természeténél fogva mindig is az erős szelek, a száraz talaj és a forró időjárás terhelte, amelyek együtt tökéletes feltételeket biztosítanak a homok- és porviharokhoz.

Az éghajlati szakértők szerint azonban a növekvő hőség, valamint az évtizedek óta tartó rossz vízgazdálkodás és a nem hatékony mezőgazdasági gyakorlat miatt a régió földjei leromlottak, így a porszemcsék könnyebben felszállhatnak és hatalmas területeket teríthetnek be.

A Nemzetközi Valutaalap márciusban közzétett jelentése szerint a Közel-Kelet az 1990-es évek óta kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a globális átlag.

A Világbank szerint számos MENA-országban a víz 85%-át mezőgazdasági célokra fordítják.

Éghajlatvédelmi szakértők szerint az olyan nem fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok, mint a túllegeltetés, a vegyszerek és gépek túlzott használata, valamint a túlzott öntözés - amelyet gyakran erősen támogatott vízdíjakkal ösztönöznek - hozzájárulnak a régió elsivatagosodásához.

Madani szerint a régió néhány nagy folyóján épülő gátak is hibásak, amelyek elzárhatják a vizes élőhelyekre áramló vizet. A konfliktusok is menekülésre kényszeríthetik a gazdákat, így a földjeik kopárrá válhatnak és kiszáradhatnak.

"Ha ehhez hozzáadjuk az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a felhagyott mezőgazdasági területek problémáját..., akkor megvan a recept a gyakoribb és intenzívebb porviharokhoz" - mondta.

Pordiplomácia

A homokviharok által leginkább sújtott egyes országok közötti feszült politikai viszony akadályozza a probléma kezeléséről szóló tárgyalásokat - mondta Erik Solheim, aki 2016. és 2018. között az ENSZ környezetvédelmi programjának ügyvezető igazgatója volt.

Néhány ország azonban egyéni erőfeszítéseket tett a térségben a porviharok elleni küzdelem érdekében.

Szaúd-Arábia vállalta, hogy saját határain belül 10 milliárd fát ültet - ami ambiciózus cél egy korlátozott megújuló vízkészletekkel rendelkező ország számára -, azzal a céllal, hogy csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást és visszafordítsa a fokozódó talajromlást.

A fák azáltal, hogy több esőt kötnek meg a talajban és lassítják a víz elpárolgását a földről, a gyökereik pedig megkötik a talajt és megakadályozzák az eróziót, újraéleszthetik a kiszáradt földeket.

2016-ban az Abu Dhabi székhelyű Masdar Tudományos és Technológiai Intézet elindított egy webalapú modellező rendszert, amely közel valós idejű térképeket szolgáltat a légköri por és más szennyező anyag koncentrációról a régióban.

Egy gyerek padlót söpör egy homokviharban az Imam Ali szentélynél az iraki Nadzsafban, 2022. május 23.
Egy gyerek padlót söpör egy homokviharban az Imam Ali szentélynél az iraki Nadzsafban, 2022. május 23.

A Thomson Reuters Alapítványnak nyilatkozó környezetvédelmi szakértők szerint azonban a meglévő intézkedések nem elegendők ahhoz, hogy felkészítsék a régiót azokra a szélsőséges porviharokra, amelyeket a súlyosbodó éghajlatváltozás hozhat.

"Ha a Közel-Keleten nem tesznek azonnali és komoly lépéseket a porviharok kérdésének kezelésére, akkor az olyan következmények, mint az emberek kényszerű elvándorlása, nem regionális, hanem globális problémává válhatnak (a viharok miatt)" - mondta Madani.

Solheim, aki jelenleg a World Resources Institute agytröszt vezető tanácsadója, számos olyan szakértő és tisztviselő között van, akik arra szólítanak fel, hogy az idén Egyiptomban és jövőre az Egyesült Arab Emírségekben tartandó ENSZ éghajlat-változási tárgyalások váljanak a kormányok számára olyan fórummá, amely a homokviharok megfékezését célzó diplomáciai tevékenységet folytat.

"Sok más környezetvédelmi kérdés előrébb van a napirenden, de a homok- és porviharokról alig esett szó az éghajlati tárgyalásokon" - mondta Solheim.

"(A problémát) másodlagos kérdésnek tekintették, holott ez az egyik legkárosabb környezeti probléma az emberiség számára."

Szöveg: A Thomson Reuters Alapítvány írása alapján
XS
SM
MD
LG