Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Nyugatnak fel kell készülnie egy háborúra Oroszországgal – figyelmeztet a NATO a nagyszabású hadgyakorlat előtt


Rob Bauer, a NATO katonai bizottságának vezetője
Rob Bauer, a NATO katonai bizottságának vezetője

A NATO arra figyelmeztetett, hogy a Nyugatnak fokoznia kell a felkészülést váratlan eseményekre, beleértve egy Oroszországgal vívott háborút. Az Ukrajna elleni invázió már lassan két éve folyik, és sokan aggódnak, hogy az ország nyugati szövetségesein politikai fáradtság lett úrrá.

„Fel kell ismernünk: nem magától értetődő, hogy békében élünk, ezért készülünk fel mi, a NATO-erők egy konfliktusra Oroszországgal” – mondta Rob Bauer holland tengernagy, a NATO katonai bizottságának vezetője Brüsszelben a szövetség hidegháború vége óta legnagyobb hadgyakorlata előtt.

Ehhez kapcsolódóan: Nagyszabású nukleáris hadgyakorlatot kezd a NATO jövő héten

A szövetségnek fokozottan készen kell állnia a háborúra, és „számítania kell a kiszámíthatatlanra – mondta Bauer, hozzátéve: – Ahhoz, hogy a jövőben is teljes mértékben hatékonyak legyünk, szükségünk van a NATO katonai erejének átalakítására.”

Boris Pistorius német védelmi miniszter is arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború átterjedhet a szomszédos országokra is.

„Szinte mindennap hallunk fenyegetéseket a Kremlből – legutóbb ismét balti barátaink ellen” – mondta Pistorius a Tagesspiegel című lapnak január 19-én.

Felkészültsége fokozására a NATO a jövő hónapban elindítja a Steadfast Defender 2024 hadgyakorlatot, amely májusig tart, és mintegy kilencvenezer katona részvételével modellezi a NATO regionális terveinek megvalósítását.

A gyakorlat „megmutatja, hogy a NATO képes bármilyen körülmények között több hónapon és több ezer kilométeren át végrehajtani és fenntartani bonyolult, több területre kiterjedő műveleteket a messzi északtól Közép- és Kelet-Európáig” – áll a 31 tagú szervezet nyilatkozatában.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán lakóházakat találtak el orosz rakéták, tizenheten megsérültek

Mivel a kelet-ukrajnai frontvonal hónapok óta jórészt mozdulatlan, Oroszország egymás után támadja az ukrán városokat drónokkal és cirkálórakétákkal, Kijev pedig Oroszországon belüli gazdasági és katonai létesítményeket vesz célba.

A hírek szerint január 19-én egy ukrán drón megtámadta az oroszországi Brjanszki területen található Klinci egyik olajraktárát, lángra lobbantva az üzemanyagtartályokat, mielőtt az orosz légvédelem lelőtte.

„Egy repülőgép típusú pilóta nélküli légi járművet iktattak ki az orosz elektronikus hadviselési rendszerek” – közölte Alekszandr Bogomaz kormányzó Telegramon.

„A légi célpont megsemmisítése közben lőszert dobtak le a klinci olajraktárra” – írta Bogomaz, hozzátéve, hogy a tüzet eloltották. Senki nem halt meg.

A közösségi médiában közzétett felvételeken állítólag az látható, ahogy tartálynak látszó tárgyak mellett ég a tűz.

A támadás Klinci ellen egy nappal azután történt, hogy az orosz védelmi minisztérium közölte: légvédelme lelőtt egy ukrán drónt, amely egy orosz balti-tengeri olajterminált próbált célba venni Szentpéterváron.

Orosz illetékesek szerint a drón roncsai a szentpétervári olajterminál területére zuhantak.

Szentpétervár Oroszország második legnagyobb városa, mintegy 5,6 millióan lakják az ukrán határtól kilencszáz kilométerre északra.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG