Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán lakóházakat találtak el orosz rakéták, tizenheten megsérültek


Az orosz rakétatámadásban erősen megsérült épület Harkiv központjában 2024. január 17-én
Az orosz rakétatámadásban erősen megsérült épület Harkiv központjában 2024. január 17-én

Oroszország két rakétát lőtt ki Harkivra éjjel, lakóházakat és egy egészségügyi központot találtak el, és tizenhét embert megsebesítettek az északkelet-ukrajnai városban – közölték tisztviselők szerdán.

Az Sz–300-as rakéták kedden napnyugta után csapódtak be – adta hírül Oleh Szinyehubov, a Harkivi terület kormányzója Telegramon.

A föld-levegő rakéta Sz–300-asokat Oroszország úgy alakította át, hogy földi célpontokat találjanak el. Ezeknek olcsóbb az előállításuk, mint a ballisztikus vagy cirkálórakétáké, elemzők szerint azonban pontatlanok, és rövidebb a hatótávolságuk.

Mindkét fél igyekszik feltölteni fegyverkészleteit, mivel az 1500 kilométeres frontvonal mentén folyó harcok télen nagyrészt elakadtak. A háborúban a nagy hatótávolságú rakéták, drónok és tüzérségi csapások vették át a főszerepet.

Az ENSZ szerint a közelmúltban felerősödött orosz légitámadások decemberben jelentősen megnövelték a polgári áldozatok számát, több mint száz ukrán halt meg, és csaknem ötszáz megsebesült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök diplomáciai nyomást gyakorolt nyugati szövetségeseire, hogy továbbra is szállítsanak fegyvereket. Nemrég a három balti országban járt, kedden pedig részt vett a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon, ahol találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij Blinkennel és Stoltenberggel tárgyalt Davosban

Ukrajna sokkal többet ért el annál, mint ami a mostani helyzetben magától értetődő lenne a harctéren – mondta Blinken szerdán Davosban. Az ukrán erők tavaly visszaszerezték a 2022. februári invázió után orosz kézre került terület mintegy felét, és visszavonulásra kényszerítették az orosz haditengerészetet az ukrán partoktól a Fekete-tengeren – jegyezte meg.

„A stratégiai kép (…) nagyon másképpen fest, mint a napról napra készülő harctéri felvételek” – mondta.

Mindazonáltal nagyobb szomszédja a katonák és a fegyverek számában is felülmúlja Ukrajnát. „Ez egy ádáz harc, és Oroszországnak óriási erőforrásai vannak hozzá” – mondta Blinken.

A szintén Davosban tartózkodó Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem hagyta figyelmen kívül a Nyugat háborús fáradtságról szóló megjegyzéseit.

„Igen, elfáradtunk” az Oroszország elleni harcban – mondta angolul, de hozzátette: – Bármilyen fáradtak vagy kimerültek is leszünk, ezután is megvédjük a hazánkat.”

Ukrajna ez évi prioritása a légierő – mondta Kuleba, „mert aki az eget uralja, az határozza meg, hogy mikor és hogyan ér véget a háború”.

Úton vannak a nyugati szövetségesek által ígért amerikai gyártmányú F–16-os harci repülőgépek – tette hozzá.

A NATO vezetőinek kétnapos brüsszeli találkozóján a szövetség idei hadgyakorlatait tervezték meg – ez lesz a legnagyobb hadgyakorlat Európában a hidegháború óta.

A NATO Katonai Bizottságának vezetője, Rob Bauer igazgató azt mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök indítéka a háborúra a demokráciától való félelme volt, nem a NATO vagy Ukrajna biztonsági fenyegetései.

„Ha Ukrajnában az embereknek demokratikus jogaik lehetnek, akkor hamarosan Oroszországban is vágyni fognak rá” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz háborúellenes önkéntesek, akik a fenyegetések ellenére is segítettek ukránoknak menekülni

A második legnagyobb ukrán város, Harkiv elleni támadás húsz lakóépületet és egy egészségügyi központot talált el.

Tisztviselők szerint az azonos nevű terület frontvonalhoz közeli részei tüzérségi tűz alá kerültek.

Az ukrán légierő közölte, hogy éjjel tizenkilencet elfogtak az oroszok által indított húsz Sahid típusú drónból, bár a regionális tisztviselők szerint más drónok átjutottak a védelem vonalán.

Délen, Odessza városában három ember sérült meg egy dróntámadásban, amelynek következtében körülbelül 130 embert kellett evakuálni egy lakóházból – közölte Oleh Kiper területi kormányzó.

Herszonban, egy másik déli városban az orosz tüzérség három embert megsebesített, és lakónegyedeket is megrongált – adta hírül az ottani közigazgatás első embere, Olekszandr Prokugyin.

A Harkiv elleni rakétatámadásokat az orosz határvidékről, Belgorodból indították – közölték ukrán illetékesek. Ezen a területen a közelmúltban megszaporodtak a határokon átnyúló ukrán támadások.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy két szárnyas ukrán drónt és négy rakétát lőttek le Belgorod térsége felett éjjel, egy másikat pedig szerdán dél körül. Károkról vagy sérülésekről nem tett említést.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG