Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A palesztin külügyminiszter az izraeli megszállás beszüntetését követelte a Nemzetközi Bíróságon


Rijád al-Malki a Nemzetközi Bíróság ülésén Hágában 2024. február 19-én
Rijád al-Malki a Nemzetközi Bíróság ülésén Hágában 2024. február 19-én

Izrael évtizedek óta diszkrimináción alapuló apartheidrendszert működtet, ezért az egyetlen jogszerű megoldást az illegális megszállás azonnali, feltétel nélküli és teljes körű felszámolása jelenti – közölte a Palesztin Hatóság külügyminisztere.

Rijád al-Malki a vitatott területek jogi státuszával kapcsolatos meghallgatáson vett részt az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Bíróságon (ICJ), ahol azzal vádolta meg a zsidó államot, hogy évtizedek óta hátrányos megkülönböztetésnek teszi ki a népét, apartheidrendszert működtet, a palesztinoknak így nincs más választásuk, mint „a távozás, a behódolás vagy a halál”.

„Az egyetlen megoldás, amely megfelel a nemzetközi jognak, az az illegális megszállás azonnali, feltétel nélküli és teljes körű beszüntetése lenne” – jelentette ki.

A palesztin diplomácia vezetője hangoztatta, hogy a Gázai övezetben népirtás zajlik, ami a tétlenség és a büntetlenség évtizedeinek eredménye. „Izrael büntetlenségének felszámolása erkölcsi, politikai és jogi kötelesség” – mondta.

Az ICJ annak nyomán kezdte meg a meghallgatást – amely a tervek szerint egy hétig tart –, hogy az ENSZ Közgyűlése 2022 decemberében nagy többséggel megszavazta, hogy a tizenöt bíróból álló testület nem kötelező erejű véleményt alkosson a palesztin területek, valamint Kelet-Jeruzsálem 57 éves megszállásának jogszerűségével kapcsolatban Izrael által.

Az ülésen több mint ötven ország képviselője fogja előadni az álláspontját, köztük van az Izrael legfőbb szövetségesének számító Egyesült Államok, illetve Kína, Oroszország és Egyiptom. A hágai törvényszék várakozások szerint hónapok múlva teszi majd közzé a véleményét.

Izrael korábban már több hasonló állásfoglalást figyelmen kívül hagyott, a mostani ügy azonban fokozhatja a politikai nyomást Jeruzsálemen az október 7-i terrortámadásokat követően kezdett gázai háborúval kapcsolatban, amely mára mintegy 29 ezer palesztin áldozatot követelt.

Izrael írásban küldte meg a véleményét. Benjámin Netanjáhú kormányfő már az ENSZ vonatkozó közgyűlési határozatának elfogadásakor élesen bírálta a meghallgatást. „A zsidó nép nem megszálló a saját területén, így örök fővárosában, Jeruzsálemben sem, és nincsen olyan ENSZ-határozat, amely el tudná torzítani ezt a történelmi igazságot” – fogalmazott.

Ezzel párhuzamosan egy másik eljárás is folyik a Nemzetközi Bíróságon. Ebben a Dél-afrikai Köztársaság annak megállapítását kérte, hogy Izrael népirtást követ el a Hamász terrorszervezet ellen vívott katonai műveletei során.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael szerint rosszindulatú és torzított a népirtási vád ellene az ENSZ Nemzetközi Bíróságán

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet. Utóbbi területről 2005-ben kivonult, határait azonban Egyiptommal együtt továbbra is ellenőrzés alatt tartja.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG