Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael szerint rosszindulatú és torzított a népirtási vád ellene az ENSZ Nemzetközi Bíróságán


Palesztinbarát tüntetők gyülekeznek a Nemzetközi Bíróság (ICJ) közelében Hágában, Hollandiában 2024. január 12-én
Palesztinbarát tüntetők gyülekeznek a Nemzetközi Bíróság (ICJ) közelében Hágában, Hollandiában 2024. január 12-én

Izrael visszautasította, hogy a palesztin nép elpusztítása lenne a célja, és mélységesen eltorzítottnak, valamint rosszindulatúnak nevezte az ellene felhozott népirtási vádat a hágai Nemzetközi Bíróságon.

Dél-Afrika sürgősséggel nyújtotta be keresetét a Nemzetközi Bíróságon (ICJ), azzal érvelve, hogy Izrael megsérti az ENSZ népirtási egyezményét, amelyet 1948-ban, a holokauszt hatására írtak alá.

Dél-Afrika azt szeretné, ha a bíróság arra szólítaná fel Izraelt, hogy azonnal állítsa le a Hamász október 7-i támadása után indított gázai hadjáratot, amelyben az AFP izraeli adatokon alapuló összesítése szerint 1140 izraeli vesztette életét.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint Gázában legalább 23.469 ember, főként nők és gyerekek haltak meg az izraeli támadásokban.

Tal Beker, Izrael egyik vezető ügyvédje azt mondta, hogy Dél-Afrika „sajnálatos módon egy mélységesen torz ténybeli és jogi képet terjesztett a bíróság elé”.

Beker videók és képek segítségével bemutatta az október 7-i támadások borzalmait a hágai Békepalotában ülésező Nemzetközi Bíróság bíráinak.

A Hamász harcosai „gyerekeket kínoztak meg a szülők szeme láttára, szülőket a gyerekek szeme láttára, embereket égettek el (…) szisztematikusan erőszakoltak és csonkítottak” – mondta.

Korábbi cikkünk a témában: Dél-Afrika népirtással vádolta meg Izraelt a Nemzetközi Bíróságon

Hangsúlyozta, hogy Izrael válasza önvédelem volt, és nem a Gázai övezet palesztin lakosai ellen irányult.

„Izrael a Hamász ellen folytat védelmi háborút, nem a palesztin nép ellen” – mondta Beker.

„Ilyen körülmények között aligha létezhet hamisabb és rosszindulatúbb vád, mint az Izrael elleni népirtás vádja” – tette hozzá.

Izrael és szövetségese, az Egyesült Államok is alaptalannak nevezte a vádat, és erőteljes védekezést ígért.

„Izrael államot népirtással vádolják egy olyan időszakban, amikor népirtás ellen küzd” – mondta Benjámin Netanjáhú miniszterelnök a meghallgatások előtt.

„Egy terrorszervezet a holokauszt óta a legsúlyosabb bűncselekményt követte el a zsidó nép ellen, és most jön valaki, hogy a holokauszt nevében megvédje? Micsoda szemtelen arcátlanság! A világ a feje tetejére állt” – fogalmazott.

Washingtonban Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy a dél-afrikai per megalapozatlan.

Az ICJ valószínűleg heteken belül dönt Dél-Afrika kérelméről. Döntései véglegesek és jogilag kötelező érvényűek, de a kikényszerítéséhez a szervezetnek kevés hatalma van.

Egy hónappal Oroszország ukrajnai inváziója után a Nemzetközi Bíróság elrendelte a katonai művelet leállítását, de nem lett eredménye.

„Átlépett egy határt”

A sürgősségi eljárásban a bíróság nem az ügy alapkérdéseiről fog dönteni – arról, hogy Izrael valóban népirtást követ-e el –, hanem arról, hogy a gázaiak élethez való joga veszélybe került-e.

Dél-Afrika indíthat eljárást a Nemzetközi Bíróságon Izrael ellen, mivel mindkét ország aláírta a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló ENSZ-egyezményt.

Ronald Lamola pretoriai igazságügyi miniszter csütörtökön azt mondta a bíróságon, hogy Izrael „átlépett egy határt”, és megsértette az egyezményt. Hozzátette, hogy ezt még a Hamász-támadás brutalitása sem igazolhatja.

„A népirtást soha nem előre minősítik annak” – mondta Adila Hasszim, Dél-Afrika egyik vezető ügyvédje.

„De ennek a bíróságnak rendelkezésére állnak az elmúlt 13 hét bizonyítékai, amelyek vitathatatlanul olyan tevékenységet és azzal kapcsolatos szándékot mutatnak, ami hitelesen igazolja a népirtás vádját” – tette hozzá.

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) régóta határozottan támogatja a palesztin ügyet, gyakran összekapcsolva saját, a fehér kisebbségi apartheidkormány elleni harcával, amely jó kapcsolatokat ápolt Izraellel.

Az apartheidellenes Nelson Mandela híres mondása szerint Dél-Afrika szabadsága „nem lenne teljes a palesztinok szabadsága nélkül”.

A Nemzetközi Bíróság előtt csütörtökön felszólaló Blinne Ni Gralaig, Dél-Afrika ügyvédje azt mondta, hogy maga a nemzetközi igazságszolgáltatás van veszélyben.

„Egyesek azt mondhatják, hogy a nemzetközi jog hírneve a tét, az a képessége, hogy minden népet egyformán kötelezzen és védjen” – mondta a bíróságnak.

XS
SM
MD
LG