Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A pápa szerint lehetséges, hogy kiprovokálták az ukrajnai háborút


Az Azov zászlóalj katonáinak családtagjait fogadja Ferenc pápa a Vatikánban a mariupoli harcok idején, 2022. május 11-én
Az Azov zászlóalj katonáinak családtagjait fogadja Ferenc pápa a Vatikánban a mariupoli harcok idején, 2022. május 11-én

Ferenc pápa újból ostorozta Oroszországot ukrajnai lépései miatt. Azt mondta, hogy katonái brutálisak, kegyetlenek és ádázok, miközben dicsérte a túlélésért harcoló bátor ukránokat.

Ám a jezsuita média szerkesztőivel a múlt hónapban folytatott és kedden közzétett beszélgetésének szövegében arról is szólt, hogy a helyzet nem fekete-fehér, a háborút „talán valamilyen módon kiprovokálták”.

Miközben elítéljük „az orosz csapatok vadságát és kegyetlenségét, nem szabad megfeledkeznünk a valódi problémákról, ha azt akarjuk, hogy megoldódjanak” – mondta, és a hadi ipart is a háborúra ösztönző tényezők közé sorolta.

„Az is igaz, hogy az oroszok azt hitték, az egésznek egy héten belül vége lesz. De rosszul számoltak. Egy bátor néppel találkoztak, olyan néppel, amely a túlélésért küzd, és küzdelmes a múltja” – olvasható a beszélgetés leiratában, amelyet a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóirat közölt.

„Ez megérint bennünket: ilyen hősiességet látni. Nagyon szeretném hangsúlyozni ezt, az ukrán nép hősiességét. Amit látunk, az világháborús helyzet – a globális érdekek, a fegyvereladások és a geopolitika kisajátítása, ami mártírrá tesz egy hősi népet” – közölte.

Az emberek pásztorai

Ferenc elmesélte: néhány hónappal azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin elnök Ukrajnába küldte a katonáit, találkozott egy államfővel, aki amiatt aggódott, hogy a NATO úgy „ugatja Oroszország kapuját”, hogy az háborúhoz vezethet.

Ferenc a saját szavaival azt mondta: „Nem látjuk az egész dráma kibontakozását e háború mögött, amelyet talán valamilyen módon kiprovokáltak vagy nem akadályoztak meg.”

Szónokian feltéve magának a kérdést, hogy ettől ő Putyin-párti-e, közölte: „Nem, nem az. Leegyszerűsítő és helytelen lenne ilyet mondani.”

Oroszország Ukrajna lefegyverzésére és a fasisztáktól való megvédésére indított „különleges hadműveletnek” nevezi ukrajnai akcióit – ezt a jellemzést Ferenc korábban is bírálta. Ukrajna és a Nyugat szerint a fasiszta vád alaptalan, és a háború provokáció nélküli agresszió.

A pápa megemlítette azt is, hogy Oroszország gyalázatos módon csecsen és szíriai zsoldosokat használ Ukrajnában.

Ferenc azt mondta, reméli, hogy szeptemberben találkozhat Kirill orosz ortodox pátriárkával egy kazahsztáni vallásközi rendezvényen. Júniusban kellett volna találkozniuk Jeruzsálemben, de azt az utat a háború miatt törölték.

Kirill, aki közel áll Putyinhoz, teljes mellszélességgel támogatja az ukrajnai háborút. Ferenc a múlt hónapban kijelentette, hogy Kirill nem lehet „Putyin ministránsfiúja”, és ezzel az orosz ortodox egyház tiltakozását váltotta ki.

A jezsuitákkal folytatott beszélgetésen Ferenc beszámolt arról, hogy egy márciusi videóhívás során azt mondta Kirillnek: „Testvér, mi nem az állam papjai, hanem a nép pásztorai vagyunk.”

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG