Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Pentagon 125 millió dolláros katonai segélyt jelentett be Ukrajnának


Ukrán katona a donyecki frontvonalon, 2021. február 19-én.
Ukrán katona a donyecki frontvonalon, 2021. február 19-én.

A Pentagon 125 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. Bizonyos feltételek teljesülése esetén ezt újabb 25 millió követi. A csomagban szerepel két őrnaszád is az ukrán területi vizek megvédésére.

A két Mark VI típusú őrnaszád mellett ágyúelhárító radarok, műholdképek készítését és értékelését támogató berendezések, valamint tábori kórházi ellátást és harc közbeni kivonást segítő eszközök szerepelnek a csomagban.

A Pentagon azt is jelezte, hogy a Kongresszus által 2021-re jóváhagyott 150 millió dolláros katonai segélyt addig nem folyósítják, míg a külügy, illetve a védelmi minisztérium nem erősíti meg, hogy Ukrajna "jelentős haladást ért el az idén a kulcsfontosságú védelmi reformok terén."

A hadsereg demokratizálása is cél

"A minisztérium arra buzdítja Ukrajnát, hogy folytassa azoknak a reformoknak a törvénybe iktatását, amelyek erősítik a civil kontrollt a hadsereg felett, elősegítik az átláthatóság növelését és az elszámoltathatóságot a védelmi iparban és a hadipari vásárlásokban, valamint korszerűsítik a védelmi szektort a NATO irányelveivel és követelményeivel összhangban" – hangsúlyozta hétfői közleményében a Pentagon.

Ukrajna vitában áll Oroszországgal, amely 2014-ben elcsatolta tőle a Krím-félszigetet és támogatást nyújt a kelet-ukrajnai szeparatistáknak. A már hetedik éve tartó konfliktus több mint 13,200 emberéletet követelt és elpusztította Ukrajna ipari hátországát.

“Ez a döntés újra megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna ellátására védelmi fegyverekkel, hogy az ország hatékonyabban védhesse meg magát az orosz agresszióval szemben" – áll a közleményben.

Trump visszatartotta

A volt elnökkel, Donald Trumppal szemben 2019. decemberében indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás középpontjában azok az állítások szerepeltek, melyek szerint visszatartotta a katonai segítséget Ukrajnának, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon a kijevi kormányra Joe Biden ügyeinek kivizsgálása érdekében. Biden akkoriban lett Donald Trump kihívója és tavaly novemberben le is győzte őt az amerikai elnökválasztáson.

Trumpot tavaly februárban felmentette a Szenátus az említett vádak alól.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG