Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Pentagon szerint a következő hónapok harcai döntők lesznek Kelet-Ukrajnában


Ukrán katona légvédelmi rakétával a vállán Bahmut térségében 2023. március 15-én
Ukrán katona légvédelmi rakétával a vállán Bahmut térségében 2023. március 15-én

Oroszország kezd kifogyni a lehetőségekből és a barátokból, amit jól mutat, hogy iráni és észak-koreai, illetve második világháborús fegyvereket kell bevetnie – közölte az amerikai védelmi miniszter. Oroszország kezd kifogyni a lehetőségekből és a barátokból, amit jól mutat, hogy iráni és észak-koreai, illetve második világháborús fegyvereket kell bevetnie – közölte az amerikai védelmi miniszter. Kemény összecsapásokra kell számítani Ukrajna keleti részén tavasz és nyár folyamán, az időszak döntő lehet a háború kimenetele szempontjából – figyelmeztetett az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Pat Ryder dandártábornok emellett leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is mindent meg fog tenni Ukrajna katonai támogatása érdekében.

Ezzel párhuzamosan Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter arról számolt be, hogy kilenc ország eddig összesen százötven darab korszerű Leopard harckocsi szállítására tett ígéretet.

A tárcavezető kiemelte, hogy Ukrajna védelme „döntő pillanathoz” érkezett, miután Oroszország kezd „kifogyni a lehetőségekből és a barátokból”, amit jól mutat, hogy második világháborús, illetve iráni és észak-koreai fegyvereket kell bevetnie.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök még mindig abban reménykedik, hogy kifáraszthatja Ukrajnát. Ezért nem állhatunk le, nem fogjuk hagyni, hogy ezt tegye” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú – A több százezer orosz mozgósítása nem ad katonai előnyt

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke az Ukrajnát támogató szövetséges államok ramsteini találkozóját követően közölte, hogy az orosz hadsereg apróbb taktikai előrelépéseket tesz a már mintegy nyolc hónapja hevesen ostromlott Bahmutnál, de „hatalmas áron”.

Majd hozzátette: az orosz katonai vezetés cserben hagyja a katonákat, a raktárkészletek pedig gyorsan apadnak.

Eközben az inváziós erők újabb erőteljes támadásokat indítottak a Bahmut környéki ukrán állások ellen. A kijevi vezérkar friss tájékoztatása szerint számos előretörési kísérletet kellett visszaverni a donyecki Orihovo-Vaszilivkánál és Bohdanivkánál, ugyanis az oroszok nagy erőkkel dolgoznak a terület bekerítésén és az ellátási vonalak elvágásán.

Bahmut északi szárnyát védik az ukrán csapatok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:07 0:00

„Oroszország folytatja a támadó műveleteket, tekintet nélkül a veszteségeire” – írták, rámutatva, hogy más kulcsfontosságú térségekben is súlyos összecsapások zajlanak, különösen Limannál, Avdijivkánál, Marijinkánál és Sahtarszknál, ahol az utóbbi 24 órában több mint 75 támadást hajtottak végre. Rakétatalálat ért több polgári célpontot egyebek mellett a keleti Harkiv városban is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tudatta, hogy a hadvezetés Bahmut védelmének erősítését javasolta. Februárban még úgy látszott, hogy Kijev készen áll kivonulni a városból, azóta azonban megváltozott az álláspont, és a jelek szerint inkább az orosz haderő kifárasztásán munkálkodnak, előkészítve a készülő ellenoffenzívát.

Ehhez kapcsolódóan: „Nincs holttest, nincs kifizetés” – Eltitkolják a Wagner-zsoldosok halálát a családjuk elől

A Bahmuttól északra, a porig rombolt Kreminna közelében állomásozó ukrán egységek egy orosz átkaroló műveletet próbálnak megakadályozni. „Az oroszok valós időben próbálnak alkalmazkodni. Ez óriási problémákat jelent számunkra, mert több lépéssel előre kell gondolkodnunk” – jelentette ki egy ukrán katona a körzetben.

Moszkva már tavaly nyár óta szinte szünet nélkül támadja Bahmutot, és az év eleje óta újabb offenzíva keretében, megkettőzött erőfeszítéssel próbálja bevenni a lassan egyfajta XXI. századi vérszivattyúvá váló várost. Elemzők szerint azonban ennek nem lenne igazi stratégiai jelentősége, inkább szimbolikus győzelem lenne, ami kihatással lehetne a harci morálra is.

Számos szakértő arra számít, hogy az ukrán hadsereg az időjárás javulásával és az újabb fejlett nyugati nehézfegyverek, köztük harckocsik érkezésével áprilisban vagy májusban ellenoffenzívát fog indítani. Ennek sikerét ugyanakkor veszélybe sodorhatja, ha az ukrán fél túl sok olyan tartalékost veszít addig a fronton, akiket később tervezett bevetni.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG