Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Pfizer vakcinája 100 százalékos védelmet nyújt a 12-15 évesek számára


A Pfizer/BioNTech vakcinája
A Pfizer/BioNTech vakcinája

A Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinája 100 százalékos védelmet nyújt a 12-15 évesek számára a gyógyszergyár friss vizsgálata szerint.

A vizsgálatban, amelynek szerdán ismertették az eredményét, 2260 tizenéves vett részt, a készítményt megkapók közül senki nem fertőződött meg, míg azok közül tizennyolcan is, akiknek placebót adtak be.

A vakcina ugyanolyan hatékony antitest-választ váltott ki a gyermekeknél, mint amilyet az idősebbek körében tapasztaltak. A mellékhatások tekintetében is hasonló eredményekről számolt be a vállalat.

Szakértők szerint a gyerekek számára is hatékony és biztonságos oltóanyagok kifejlesztése kulcsfontosságú a járvány elleni küzdelem szempontjából. Bár a fiatalok körében jelentősen kisebb a súlyos megbetegedés vagy a halál kockázata, ők is széles körben terjeszthetik a vírust.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója biztatónak nevezte a klinikai tesztet, és közölte, hogy a következő hetekben benyújtják a vonatkozó adatokat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóságnak (FDA) annak érdekében, hogy kiterjesszék a vakcina alkalmazhatóságát a 12 év feletti gyerekekre is. Bourla reményének adott hangot, hogy még a következő tanév előtt megkezdhetik a vizsgált korosztályba tartozók oltását.

Az Egyesült Államokban jelenleg a 16 éves kornál idősebbek számára van jóváhagyva a Pfizer oltóanyaga.

A Moderna és a Johnson & Johnson is dolgozik vakcinájuk tesztelésén a legfiatalabbak körében.

Készült az ABC tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG