Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

200 millió Pfizer-vakcinát vár az Európai Unió a második negyedévben


Bemutatják a Pzifer-vakcinát a sajtónak Marseille-ben, Franciaországban, 2021. március 15-én.
Bemutatják a Pzifer-vakcinát a sajtónak Marseille-ben, Franciaországban, 2021. március 15-én.

Az Európai Bizottság kedden közölte, hogy több mint 200 millió adagra számít a Pfizer és a BioNTech COVID-19 vakcinájából a második negyedévben. Ezzel az Európai Unió nagyot léphet előre oltási céljai megvalósításában.

Az Unió legkevesebb 255 millió embert, vagyis felnőtt népessége 70 százalékát készül beoltani a nyár végéig.

A szövetséget korábban a lassúság miatt érték kritikák. Az átoltás lassabb ütemét a gyógyszergyártók késedelmes szállításai, az oltási tervek akadozása és az AstraZeneca oltások felfüggesztése okozott. Az AstraZeneca oltásának használatát több országban ideiglenesen felfüggesztették a lehetséges mellékhatásai miatt.

Előrehoztak tízmillió adagot

Az új, tervezett Pfizer-szállítmányokban helyet kap tízmillió olyan adag is, melyeket eredetileg a harmadik és a negyedik negyedévre vártak - közölte a Bizottság.

"Ezzel az előrehozott tízmillió dózissal éri el a BioNTech-Pfizer vakcinák együttes száma a több mint 200 milliót a második negyedévben"

- mondta az Európai Unió Bizottságának elnöke, Ursula von der Leyen, először közzétéve a Pfizertől április és június között várható adagok mennyiségét.

A Pfizer kedden megerősítette az Európai Unió nyilatkozatát a második negyedévi szállításokról.

Mivel a közös beszerzésből származó oltásokat az Európai Unióban lakosságarányosan kell szállítani az országoknak, ezért ez a 200 millió adag Pfizer oltás Magyarországnak nagyjából 4,3 millió adag oltás második negyedéves szállítását fogja jelenteni.

Feltéve, hogy továbbra is igényt tart tár a kormány. A későbbi becsült szállítású Moderna termékeiből ugyanis nem igényelték az összes magyaroknak szánt terméket, ezekre más országok csaphattak már le.

A Pfizer termékeiből viszont inkább rendelt még a kormány több mint négymillió dózist, ezt március elsején jelentették be. Ezeket egyébként szintén a második félévben tervezték leszállítani.

Felpörgetheti az oltásokat

"Ez nagyon jó hír. Mozgásteret ad a tagállamoknak és vélhetően betölti a szállításokban keletkezett réseket" - mondta von der Leyen.

Az Európai Unió a Pfizer és a BioNTech januárban még kevesebb mint százmillió adagos opcióról állapodott meg, ehhez képest előrelépést jelentenek ezek az újabb második negyedéves dózisok.

Az EU összesen 600 millió adagot jegyzett elő ebből az oltásból.

Az még nem világos, hogy ez a bejelentés megváltoztatja-e az EU általános szállítási előrejelzéseit. A Bizottság a múlt héten azt közölte, hogy 300 millió adagot várt a második negyedévben az összes vakcinagyártótól, amellyel szerződött.

A többiek ennyit szállítanak

A közösség a második negyedévben 55 millió adagra számít a Johnson & Johnson vakcinájából és 35 millióra a Modernától az olasz kormány által publikált szállítási menetrend és a német egészségügyi minisztérium szállítási előrejelzésekről szóló belső dokumentuma szerint.

Az AstraZeneca a múlt héten bejelentette, hogy a 27 nemzetből álló közösségnek 70 millió adag vakcina szállítását tervezi a második negyedévben az eredeti szerződési kötelezettségében szereplő, összesen 180 millióból.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG