Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A polgármester lemondását követelték a debreceni akkumulátorgyárról szóló közmeghallgatáson


A második debreceni akkumulátorgyáros közmeghallgatás 2023. január 20-án
A második debreceni akkumulátorgyáros közmeghallgatás 2023. január 20-án

Feszült hangulatban indult a maratoni, tíz óra hosszú esemény. A tüntetéssel kezdődő pénteki fórum egy alkalommal félbeszakadt, miután egy férfi megütött egy nőt.

„Az akkumulátorgyár nem politikai kérdés, mert mindenki életére hatással van” – mondta már nem először Tímár Zoltán, Mikepércs fideszes polgármestere a január 20-án Debrecenben tartott kormányhivatali közmeghallgatáson, amelyet a Debrecen déli határába tervezett kínai akkumulátorgyár miatt tartottak.

Anélkül hogy megítélnénk a szomszédos község vezetőjének gondolatát, annyit mindenképpen megállapíthatunk, hogy szinte a politikai szélrózsa minden irányából érkeztek azok a polgárok, akik csordultig megtöltötték a debreceni önkormányzat Családsegítő és Gyermekjóléti Központjának konferenciatermét. Tették ráadásul mindezt annak ellenére, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal a Rácz Róbert főispán elmondása alapján állóhelyekkel együtt 450 ember befogadására képes helyiségbe egy munkanapra, délelőtt 10 órára hirdette meg az eseményt.

Rácz Róbert főispán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal vezetője
Rácz Róbert főispán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal vezetője

A törvény által kötelezően előírt környezetvédelmi közmeghallgatáson debreceniek, mikepércsiek, valamint az ország távolabbi szegletéből érkező civilek és politikusok igyekeztek kideríteni, meg lehet-e még állítani a kínai CATL gyárának építését, ha igen, hogyan, illetve amennyiben nem, úgy mit lehet tenni a lakosság védelme érdekében. Az első jelenetek azonban még jobban emlékeztettek tüntetésre, mint közmeghallgatásra: az eseményre többen is magyar zászlóval és kereplővel készültek, civilek és az LMP aktivistái pedig egy-egy molinót is kifeszítettek a teremben. A fórum kezdete előtt a megjelentek elénekelték a Himnuszt.

Papp szerint akkor is fel kell építeni a gyárat, ha a debreceniek többsége nem akarja

A január 9-i katasztrófavédelmi közmeghallgatástól eltérően a lakosok már nem elsősorban arra próbáltak választ találni, miért nem tájékoztatták őket korábban a beruházásról, fő követelésük pedig már nem a népszavazás volt. Számos hozzászóló azt hangoztatta, hogy a gyár építését minden eszközzel meg kell akadályozni. Az eseményt a jelenlétével meg nem tisztelő Papp László fideszes polgármestert egy lakos lemondásra szólította fel, mivel a Klubrádiónak azt nyilatkozta: álláspontja szerint a gyárat akkor is meg kell építeni, ha Debrecen lakosságának többsége ellenzi a beruházást. A hozzászólás hatására a tömegből is több százan kezdték el követelni a politikus lemondását.

Ehhez kapcsolódóan: „Mit fogunk enni? Akkumulátort?” – Forrnak az indulatok a Debrecenbe tervezett kínai gyár miatt

A közmeghallgatás jellemző eleme volt, hogy a megjelent környezetvédelmi, vízügyi és katasztrófavédelmi hatóságok képviselői, valamint a környezeti dokumentációt készítő cég szakértője arról próbálta győzködni a megjelenteket, hogy az akkumulátorgyár nem veszélyes sem a környezetre, sem az emberi egészségre, a hozzászóló lakosok azonban egymás után fejtették ki, hogy a gödi Samsung-gyár kapcsán történt hatósági visszásságok és saját negatív tapasztalataik alapján nem bíznak a hatóságokban.

A végig feszült hangulatú közmeghallgatást pár perccel 14 óra előtt ideiglenesen lezárta a kormányhivatal, mivel egy férfi megütött, majd az asztalra lökött egy nőt, aki hevesen tiltakozott az akkumulátorgyárat ellenző lakosok sok esetben ugyancsak indulatos magatartása miatt. A férfi ezután kiszaladt a teremből, az épületen kívül fogták el az eseményt biztosító cég emberei. A közmeghallgatás néhány perccel később folytatódott.

Nem válaszoltak a kínaiak, Debrecen vezetése pedig nem tart több fórumot

A CATL kínai, valamint magyarországi képviselőit hiába próbálták többen is kérdezni, a sokadik próbálkozásra sem válaszoltak arra a kérdésre, előállhat-e olyan szintű lakossági tiltakozás vagy bármilyen körülmény, amelynek hatására elállnak attól a szándékuktól, hogy Debrecenben akkumulátorgyárat létesítsenek.

A közmeghallgatás végén többen is arról érdeklődtek, van-e lehetőség egy harmadik közmeghallgatás megtartására, erre azonban a kormányhivatal illetékesei rendre azt felelték, hogy ebben az eljárásban nem lehet több ilyen alkalmat tartani. Fauszt Zoltán aljegyző arra a kérdésre, hogy Debrecen vezetése fog-e újabb lakossági fórumot szervezni a beruházással kapcsolatban, azt válaszolta, hogy nem terveznek ilyet.

  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG