Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A rendeleti kormányzás fenntartására, újabb Alaptörvény-módosításra készül a Parlament


Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén, 2022. május 2-án
Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén, 2022. május 2-án

A Parlament a tervek szerint hétfőn megvitatja azt a két előterjesztést, amely lehetővé teszi, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április 21-én, a Kormányinfón jelentette be, hogy noha a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzeti kormányzás május végén megszűnik, a kormány szerint az ukrajnai háború miatt szükség lehet újabbra, emiatt az Alaptörvény módosítását kezdeményezik.

Gulyás Gergely akkor úgy fogalmazott: remélhetőleg nem kell majd élni ezzel az eszközzel, de meg kell teremteni a lehetőségét.

Varga Judit igazságügyi miniszter május 3-án nyújtotta be az Alaptörvény tizedik módosítását a kormány nevében, vagyis a lépés előre bejelentett és várható volt.

A HVG ugyanakkor összefoglalójában azt írja: a módosításnak valós, objektív indoka nincs, viszont politikai célja az lehet, amit a kormány az időközben kifulladó járványveszélyhelyzetre hivatkozva eddig is maximálisan kihasznált: a rendeleti kormányzás fenntartása.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG