Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A rendőrség feloszlatta a palesztinbarát diáktüntetést Berlinben; Európa-szerte terjednek a tiltakozások


Rendőrök szednek ki egy tüntetőt a palesztinbarát emberláncból Berlinben, a Freie Universität (FU) udvarán 2024. május 7-én
Rendőrök szednek ki egy tüntetőt a palesztinbarát emberláncból Berlinben, a Freie Universität (FU) udvarán 2024. május 7-én

A német rendőrség kedden feloszlatta a berlini Szabadegyetem egyik udvarát elfoglaló több száz palesztinbarát aktivista tiltakozását. A hatóságok hasonló akciókkal szembesülnek, miután Európa-szerte terjednek az Egyesült Államok campusait megmozgató tiltakozások.

A tüntetők mintegy húsz sátrat állítottak fel, és emberlánccal vették körbe őket. A legtöbben orvosi maszkkal takarták el az arcukat, és palesztin sálat tekertek a fejükre, miközben olyan szlogeneket kiabáltak, mint „Viva, viva Palestina!”

Kedden a holland rendőrség mintegy 125 aktivistát tartóztatott le, miközben feloszlatott egy hasonló palesztinbarát tüntetőtábort az Amszterdami Egyetemen.

Az elmúlt napokban a diákok Finnországban, Dániában, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában tüntettek vagy táborokat állítottak fel az amerikai egyetemeken korábban zajló tiltakozások mintájára.

Az amszterdami rendőrség az X közösségimédia-platformon közölte, hogy akciója „szükséges volt a rend helyreállítása” érdekében, a tüntetések ugyanis erőszakossá váltak. Sérülésekről eddig nem érkezett jelentés.

Finnországban a Diákok Palesztináért szolidaritási csoport több tucat tiltakozója tábort vert a Helsinki Egyetem főépülete előtt, és közölték: ott maradnak mindaddig, amíg az egyetem – amely Finnország legnagyobb tudományos intézménye – meg nem szakítja tudományos kapcsolatait az izraeli egyetemekkel.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikai elnök hallgat az összecsapásokba torkolló palesztinpárti egyetemi tüntetésekről

Dániában a diákok palesztinbarát tábort állítottak fel a Koppenhágai Egyetemen, mintegy 45 sátrat emeltek a Társadalomtudományi Kar campusa mellett. Az egyetem közölte, hogy a hallgatók tiltakozhatnak, de felszólította őket, hogy tartsák tiszteletben az egyetem területére vonatkozó szabályokat.

„Párbeszédre törekedjetek, ne konfliktusra, és adjatok teret a tiétektől eltérő nézőpontoknak” – írták az egyetem vezetői X-en.

A Diákok a Megszállás Ellen (Students Against the Occupation) aktivistacsoport tagjai Facebook-oldalukon közölték, hogy az elmúlt két évben hiába próbáltak beszélni az adminisztrációval arról, hogy vonják vissza az iskolai befektetéseket az olyan cégektől, amelyeknek közük van a megszállt palesztin területeken lévő izraeli telepeken folytatott tevékenységekhez.

„Többé nem elégedhetünk meg az óvatos párbeszéddel, amely nem vezet konkrét cselekvéshez” – közölte a csoport.

Olaszországban a világ egyik legrégebbi egyeteme, a Bolognai Egyetem hallgatói a hétvégén sátortábort állítottak fel, hogy a gázai háború végét követeljék, miközben Izrael offenzívára készül Rafahban, jóllehet nyugati szövetségesei arra kérték, hogy álljon el ettől. Diákcsoportok hasonló tüntetéseket szerveztek Rómában és Nápolyban, ezek nagyrészt békések voltak.

Spanyolországban több tucat diák töltött több mint egy hetet egy palesztinbarát táborban a Valenciai Egyetem campusán. Hasonló táborokat hoztak létre hétfőn a Barcelonai Egyetemen és a Baszkföldi Egyetemen. A madridi állami egyetemek hallgatóit képviselő csoport bejelentette, hogy a következő napokban fokozza a háborúellenes tiltakozást.

Pénteken a francia rendőrség békésen eltávolított több tucat diákot a Sciences Po néven ismert Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének egyik épületéből; mindannyian a palesztinok támogatására gyülekeztek.

A tekintélyes intézmény olyan öregdiákokat mondhat magáénak, mint Gabriel Attal francia miniszterelnök és Emmanuel Macron elnök. Kedden a hallgatók akadálytalanul beléphettek az épületbe a vizsgáikra, miközben rendőrök álltak a bejáratoknál.

Múlt héten tüntetések voltak néhány más franciaországi egyetemen is, egyebek mellett Lille-ben és Lyonban. Macron irodája arról számolt be, hogy kérte a rendőrséget: távolítsa el a diákokat 23 francia campusról.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG