Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai elnök hallgat az összecsapásokba torkolló palesztinpárti egyetemi tüntetésekről


Tüntetők a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen (UCLA) 2024. május 1-jén
Tüntetők a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen (UCLA) 2024. május 1-jén

Joe Biden egyelőre nem szólalt meg a több amerikai egyetemen immár napok óta tartó zavargások és rendőri oszlatások ügyében, amelyet a republikánusok próbálnak ellene fordítani a kampányban.

Több felsőoktatási intézmény campusán kiújult a feszültség, ugyanis a palesztinpárti demonstrálók egy része a felszólítás ellenére sem volt hajlandó elhagyni a területet, a vezetés így a rendőrséghez fordult, ami erőszakos jelenetekhez vezetett.

Az amerikai elnök utoljára több mint egy héttel ezelőtt nyilvánult meg ezzel kapcsolatban, amikor elítélte „az antiszemita tüntetéseket”, illetve azokat, akik „nem értik, mi zajlik a palesztinokkal”.

Ennél a Fehér Ház sem ment sokkal tovább. Karine Jean-Pierre sajtótitkár szerdán közölte, hogy az adminisztráció „szorosan figyelemmel követi a helyzetet”, valamint leszögezte, hogy egyes tiltakozások átlépték a szólásszabadság és a törvénytelenség között húzódó határt.

Úgy vélte, hogy például egy épület erőszakos elfoglalása nem minősül békés akciónak, ahogy a New York-i Columbia Egyetemen történt.

Bár a kormányzat visszautasította az Izraelnek nyújtott támogatások beszüntetését, a republikánusok a demokrata párti vezetést okolják a rendbontásért.

„Az Egyesült Államok elnökének meg kell szólalnia a kérdésben, és ki kell mondania, hogy ez helytelen” – mondta Mike Johnson, a képviselőház republikánus vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államok a gázai humanitárius segélyezés javítására szólította fel Izraelt

Donald Trump, a párt elnökjelöltje szintén riválisát bírálta egy friss interjúban. „Bidennek tennie kell valamit. Bidennek kellene lennie országunk hangjának, és bizonyosan nem nevezhető nagy hangnak. Olyan hang, amelyet senki nem hallott” – fogalmazott.

Később, egy kampányrendezvényen is hasonlóképp nyilatkozott. „A radikális szélsőségesek és a szélsőbaloldali agitátorok terrorizálják az egyetemi campusokat (…) Biden nincs sehol, nem mondott semmit” – vélekedett.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások, de Netanjáhú szerint Izrael mindenképp behatol Rafahba

Kate Berner, a 2020-as Biden-kampány kommunikációs igazgatóhelyettese közölte, hogy négy évvel ezelőtt a republikánusok ugyanezen taktikával próbálkoztak a George Floyd halálát követő tüntetések idején, de az emberek nem voltak vevők rá, jórészt félelemkeltésnek tekintették.

Maga Joe Biden soha nem volt tüntető típus, noha a vietnámi háborúval szembeni 1968-as diáktüntetések idején épp a Syracuse Egyetem joghallgatója volt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG