Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A rivális klán állhat az orosz védelmi miniszterhelyettes letartóztatása mögött


Timur Ivanov a bíróságon. Moszkva, 2024. április 24.
Timur Ivanov a bíróságon. Moszkva, 2024. április 24.

Szergej Sojgu védelmi miniszter igyekszik azt éreztetni, hogy „minden megy tovább a maga útján”, miután a helyettesét letartóztatták vesztegetés vádjával. Az egyre dagadó botrány azonban rá is árnyékot vet: olybá tűnik, hogy egy rivális klán próbálja aláásni a hatalmát.

A látszat szerint váratlan volt Timur Ivanovnak, Sojgu tizenkét helyettese egyikének keddi letartóztatása, miközben Oroszország háborút vív Ukrajnában, és a hatóságok a hadsereg lejáratását börtönbüntetéssel járó kihágásnak minősítették.

A 48 éves Ivanovot a néhai ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványa gyanúsította korrupcióval lehetőségeit meghaladó életmódja miatt. Ez már több mint egy éve közismert volt, minden látható következmény nélkül.

A héten azonban az állami tévé hirtelen egy zavarodottnak tűnő Ivanovot mutatott az oroszoknak – aki tagadta a jogsértést –, tetőtől talpig katonai egyenruhában, egy olyan átlátszó műanyag tárgyalótermi ketrecben, amelyet a Kreml oly sok ellensége foglalt már el előtte.

Letartóztatása – mondják orosz politikai elemzők, köztük néhány korábbi bennfentes – megmutatja, hogy a háború hogyan befolyásolja a belharcot azon „klánok” között, akik a gazdagságért és a befolyásért küzdenek Oroszország kiszorításos alapú politikai rendszerében.

Ehhez kapcsolódóan: Korrupció vádjával letartóztatták az orosz védelmi miniszter egyik helyettesét

A klánok – hasonló gondolkodású hivatalnokok vagy üzletemberek szövetségei – a hadsereg, a hírszerzés és a bűnüldöző szervek, a hadiipari komplexum köré tömörülnek. Van köztük egy Vlagyimir Putyin szülővárosából, Szentpétervárról indult csoport is, amelynek tagjai már sok éve személyes ismerősei az elnöknek.

„Valakinek az elitből nem tetszett, hogy Sojgu megerősödött” – mondja Tatiana Stanovaya, a Carnegie Russia Eurasia Center vezető munkatársa a Reutersnek.

„Ez nem Putyintól ered, hanem a Putyinhoz közel álló emberektől, akik úgy gondolják, hogy Sojgu túl nagy hatalomra tett szert. Egyszerűen harc valaki ellen és egy olyan minisztérium ellen, amely túlságosan erős lett, és megpróbálja ehhez igazítani a helyzetet.”

Abbász Galljamov, a Kreml egykori beszédírója, akit a hatóságok most külföldi ügynökként tartanak nyilván, azt mondta, hogy a letartóztatást ő is Sojgu elleni támadásnak tekinti, amely meggyengítheti.

„Ivanov az egyik legközelebbi embere Sojgunak. Letartóztatása az új kormány kinevezésének előestéjén arra utal, hogy a jelenlegi miniszter esélyei meredeken csökkennek arra, hogy a székében maradjon” – mondta.

Az orosz állami média szerint Ivanov letartóztatásához az FSZB biztonsági szolgálat kémelhárító részlegének nyomozása vezetett.

Ehhez kapcsolódóan: Kijev szerint az oroszok nem foglalták vissza az ukrán hídfőállást a Dnyeperen, viszont sok katonát veszítettek

Jövedelmező hadi szerződések

Ivanové a legnagyobb horderejű korrupciós ügy azóta, hogy Putyin 2022-ben megtámadta Ukrajnát. Az állami média beszámolója szerint Sojgu leváltotta Ivanovot posztjáról.

A botrány alig két héttel azután robbant ki, hogy Putyint beiktatták ötödik elnöki ciklusába, egyben a jövő hónapban várható kormányátalakítás előtt, amely elméletileg Sojgu pozícióját is érintheti.

Ivanov a hadsereg jövedelmező építési és beszerzési szerződéseiért felelt. Azzal vádolják, hogy hatalmas kenőpénzeket vett fel szolgáltatások formájában magánszemélyektől és cégektől – orosz sajtóértesülések szerint legalább egymilliárd rubel (10,8 millió dollár) értékben – cserében bizonyos szerződések elnyeréséért.

Bár kevesen fogadnának arra, hogy Sojgu – tekintettel hűségére Putyinhoz – elveszíti állását a botrány miatt, Ivanov letartóztatását kísérletnek tekintik a főnöke megállítására. Sojgu befolyását és közelségét a Kreml vezetőjéhez nagyban meghatározta az ukrajnai háborúban betöltött kulcsszerepe.

A The Moscow Times egy magas rangú kormányzati tisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy a letartóztatás komoly csapást mért Sojgu táborára. A védelmi minisztériumhoz közel álló forrást idézve közölte, hogy ez inkább a politikáról és „Szergej Sojgu gyengülő pozíciójáról” szól, mintsem Ivanovról.

Sojgu és a hadsereg vezetői gyakran állnak az orosz háborús bloggerek és nacionalisták ádáz kritikájának középpontjában: a 2022-es sorozatos visszavonulások után gyakran vádolták őt alkalmatlansággal.

Sojgu túlélte a meghiúsult puccsot, amelyet Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója vezetett, aki azóta meghalt repülőgép-balesetben, de tavaly júniusban még menetet szervezett Moszkvába, hogy megpróbálja megdönteni őt. Tekintélye azonban megrendült. Putyin azt mondta, hogy az események polgárháborúba taszíthatták volna Oroszországot.

Ehhez kapcsolódóan: Prigozsin halála: öt kérdés arról, mi jön ezután

„Lakmározás pestis idején”

Sojgunak azóta sikerült visszaszereznie Putyin bizalmát, de helyettese letartóztatása újra visszavetheti.

„Ez közvetve árt Sojgunak. Kérdéseket vet fel. Hogy lehet, hogy egy hozzá közel álló ember, akit ő maga hozott, ennyi pénzt el tudott lopni az orra előtt?” – mondta Stanovaya.

Szergej Markov, a Kreml egykori tanácsadója azt jósolja, hogy a 2012 óta posztján lévő Sojgu mindettől függetlenül megtartja pozícióját.

„Mindenki azon tűnődik, lehet-e ez jelzés Sojgu számára, hogy május 7. után nem lesz ott a következő kormányban” – tette fel a kérdést Markov hivatalos blogján.

„Nyugodjanak meg. Ott lesz. Sojgu új hadsereget hozott létre a katasztrofális 2022-es év óta, amely 2023-ban visszaverte az ukrán hadsereg offenzíváját, 2024-ben pedig már előrenyomul.”

Sok minden van, amit még nem tudunk Ivanov letartóztatásának hátteréről. Több elmélet kering Moszkvában arról, hogy a vesztegetési váddal kimerül az egész történet, meg nem erősített sajtóértesülések szerint azonban hazaárulással is vádolhatják, amit ügyvédje cáfol.

Egyesek azt sugallják, hogy talán a nyugati életmód szeretete vezethetett a bukásához, hiszen Putyin azt mondja, hogy Oroszország a puszta létéért harcol a Nyugattal.

Mások úgy vélik, hogy családja rajongása az európai luxusnyaralásokért, a jachtbérlésért, a Rolls-Royce-okért és a pazar bulikért a háború előtt még rendben volt, de most – egy orosz irodalmi hivatkozással élve – úgy tekintenek rá, mint „lakmározásra pestis idején”.

Sojgu hallgat a botrányról. A héten felkeresett egy űrkilövő létesítményt, és úgy viselkedett, mintha mi sem történt volna.

A Kreml azt mondta újságíróknak: kizárólag hivatalos forrásokra támaszkodjanak, és a vele történtek nem érintik az Ivanov által felügyelt, gyakran hatalmas építési projekteket, például az ukrán kikötőváros, Mariupol újjáépítését.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG