Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korrupció vádjával letartóztatták az orosz védelmi miniszter egyik helyettesét


Timur Ivanov
Timur Ivanov

A kedden őrizetbe vett Timur Ivanov ellen vesztegetés elfogadása miatt emeltek vádat, miután nagy összegű kenőpénzt fogadott el egy építési vállalkozótól.

A bíróság kedden elrendelte az orosz védelmi miniszterhelyettes két hónapos előzetes letartóztatását, akit a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) állított elő előző nap, nem sokkal azt követően, hogy részt vett a tárcát vezető Szergej Sojgu által elnökölt magas szintű védelmi ülésen.

A tisztségét 2016 óta betöltő Ivanov felelt az orosz hadsereg építkezési és ellátási feladataiért, ő intézte egyebek mellett a vagyonkezeléssel és a csapatok elszállásolásával kapcsolatos ügyeket.

A 48 éves férfi a hírek szerint legalább egymillió rubel kenőpénzt vett át egy építkezési vállalkozótól.

Amennyiben bűnösnek találják, akár tizenöt év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Ehhez kapcsolódóan: Hiába ígértük meg az EU-nak, nem lettünk kevésbé korruptak

Az Izvesztyija című lap értesülései szerint másokat is őrizetbe vettek, azonban ezt nem erősítették meg hivatalos forrásból.

„Mondhatjuk, hogy ez a nyomozás nem tegnap, nem tegnapelőtt, de még csak nem is egy hónapja kezdődött” – mondta egy névtelenséget kérve nyilatkozó illetékes a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

A sokak szerint nemrég meggyilkolt volt ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij munkatársai már 2022-ben arról írtak, hogy Ivanov és családja fényűző életet él.

A Forbes üzleti magazin szerint 2019-ben Ivanov volt Oroszország leggazdagabb katonai vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország több esetben sem fizette ki szerződéses katonáit

Timur Ivanov a legmagasabb rangú orosz állami tisztségviselő, aki korrupciós botrányba keveredett az ukrajnai invázió 2022. februári megindítása óta.

Szergej Sojgu hadügyminiszter szövetségesének hirtelen letartóztatása nyomán spekulációk kezdődtek arról, hogy ez vajon az eliten belüli hatalmi harc egyik fejezete-e.

A Kreml közölte, hogy tájékoztatták a fejleményekről Vlagyimir Putyin elnököt, aki még márciusban a hadseregen belüli korrupció kiirtására utasította az FSZB-t.

Orosz katonai bloggerek régóta vádolják korrupcióval és alkalmatlansággal a haderő több magas rangú vezetőjét.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG