Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A román kormánykoalícióig hallatszott a székely himnusz


Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu, Dan Tanasă, Csoma Botond és a román jégkorong-válogatott
Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu, Dan Tanasă, Csoma Botond és a román jégkorong-válogatott

Az első botrányt kiváltó nyilatkozatok után a bukaresti kabinetet is elérte az ország jégkorong-válogatottjának meccse után éneklő sportolók ügye. A közlekedési miniszter sürgős intézkedéseket sürget, a mérkőzést a lelátóról követő magyar politikus szerint senkit sem akartak megbántani a himnusszal.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az első hírek hallatán védelmére kelt a székely hokisoknak. „Számomra felfoghatatlan, hogy ma, amikor háború van a szomszédban, és Románia gazdasági válság közepén van, az ország vezetői amiatt aggódnak, ha a szlovéniai Ljubljanában egy nemzeti kisebbségi dalt énekelnek egy hokimeccsen a jégkorong-világbajnokságon. Aggasztónak tartom, hogy egyes politikai vezetők erre a hamis kérdésre összpontosítanak, miközben reakciókat és szankciókat követelnek a Sportminisztériumtól, illetve a Román Jégkorongszövetségtől, mert a játékosok spontán elénekelték a székely himnuszt. A játékosokat sem a szövetség, sem a minisztérium nem vonhatja felelősségre azért, hogy egy olyan dalt énekelnek, amely nem Románia vagy a többségi közösség ellen szól, hanem helyi értéke van. A közlekedési minisztert sem lehet felelőssé tenni azért, ha valaki énekel a vonaton” – fogalmazott akkor Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Szerinte a játékosok ellen tett kijelentések hozzájárulnak a magyarellenes hangulat felerősítéséhez, és a tolerancia hiányát mutatják. „[A jelenséggel] már találkoztunk évekkel ezelőtt a román parlamentben, olyan időkben, amelyekről azt hittük, hogy már régen elmúltak. Nem hiszem, hogy az európai, soknemzetiségű Romániában ilyen hozzáállásnak kellene történnie” – olvasható sajtónyilatkozatában.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a magyar lelátóról követte a magyar–román jégkorongmérkőzést, ezért a nacionalista román pártok képviselői menesztését követelték. Az RMDSZ-es miniszter a Szabad Európának felidézte, hogy egy jégkorongmérkőzésen elénekelt székely himnusz miatt már korábban is zúdult országos gyűlölet az erdélyi magyarokra.

„Anno a Román Jégkorongszövetség elnökeként már részt vettem egy hasonló országos vitában arról, hogy mikor milyen himnuszt énekelhetnek a székelyföldi játékosok. Egy-egy ilyen incidens felszínre hozza a magyarellenességet. A legfontosabb, hogy őrizzük meg a nyugodtságunkat, és mi, magyarok, székelyek ne provokáljunk, ne tegyünk rá még egy lapáttal erre. Én tudom, hogy miért álltam abban a szektorban. Azért, mert csak ott adtak el azon a mérkőzésen jegyet. Függetlenül attól, hogy a román, a magyar vagy semleges nézőként jött be valaki a nézőtérre, abba a szektorba szólt minden jegy. A székely himnusszal, magyar himnusszal nem szeretnénk senkit bántani, azt szeretnénk megmutatni, hogy itt vagyunk, ezek a mi értékeink, ezek nekünk fontosak, és szeretnénk hogy ha ezt a román többség is elfogadná” – fogalmazott a miniszter.

Célkeresztben egy másik miniszter is

Sorin Grindeanu szociáldemokrata közlekedési miniszter sürgős intézkedést kért a szintén RMDSZ-es Novák Eduárd sportminisztertől. A csíkszeredai kormánytag lemondásáért aláírásokat is gyűjtenek már, mert egy tévéműsor vendégeként nem volt hajlandó a román himnusz versszakait idézni. Azzal vádolják, hogy ezzel dacos és sértő magatartást tanúsított. Az indítványt a magyarellenességéről ismert George Simion tervezi benyújtani. Bár kevés esélye van a sikerre, a liberálisok és a szociáldemokraták, valamint az RMDSZ közötti viszony egyre feszültebbé válik. A román sajtó szerint a problémák forrása a pártok eltérő nézőpontja bizonyos identitásbéli kérdésekben és a Budapesthez fűződő viszonyban.

A sportminiszter azt mondta a Szabad Európának, hogy a kormánynak inkább az ország sportteljesítményével kellene foglalkoznia, nem az ő tévészerepléseivel. „Én ahhoz szoktam, hogy a himnuszt az olimpián és a világbajnokságon éneklik. Nem egy tévéstúdióban, ahol azt sem tudom, hogy ki kér erre (…) ezek mind jelek arra, hogy még rengeteget kell dolgoznunk azon, hogy elfogadtassuk: Románia jó pár éve már Európa tagja, és ideje bizonyos téren európai szinten gondolkodni” – mondta Novák Eduárd.

Mind viheti magával

Nem nyugtatta meg a kedélyeket Novák Katalin magyar államfő erdélyi magánútja sem. A szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke beszámolót követel Nicolae Ciucă miniszterelnöktől a magyar köztársasági elnök szereplése nyomán hozott intézkedésekről. George Simion azt nyilatkozta, hogy a képviselőház és a szenátus házbizottságában is kezdeményezték a kormányfő meghallgatását. Eredetileg a költségvetési hiány visszaszorítása lett volna a téma. Most azonban egy újabb incidens, a magyar sovén oldal újabb provokációja után elvárjuk, hogy a miniszterelnök álljon a parlament és a közvélemény elé” – fogalmazott.

A román külügyminisztérium már felemelte szavát a magyar kormányfő Facebook-bejegyzése miatt. A posztban Novák Katalin azt írta, hogy kiemelt feladatának tartja az összmagyarság képviseletét, számára nincs különbség a határon belül vagy kívül élő magyarok között. A román külügy emlékeztetett, hogy „a nemzetközi jog alapján egy állam nem formálhat semmiféle jogot egy másik állam polgáraival kapcsolatban”. A szintén magyarellenes nyilatkozataival elhíresült Daniel Ghiță szociáldemokrata EP-képviselő pedig azt válaszolta, hogy aki nem akar Romániában élni, az szabadon választhat, Novák Katalin őket mind elviheti magával Magyarországra.

Felmelegített terroristavádak

Egy díjátadót is felemlegettek a szélsőségesek: a budapesti székhelyű, anyaországi és erdélyi vezetésű Vasvári Pál Polgári Egyesület három évvel ezelőtt ítélte oda saját díját a kézdivásárhelyi Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak. A két férfit öt-öt év börtönre ítélték 2018-ben, mert a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) lehallgatott beszélgetéseik és az egyikük lakásán talált petárdák alapján azzal vádolta őket, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

A börtönben nem vehették át a Vasvári-díjat, erre tavalyi szabadlábra helyezésük után, most május végén került sor. Az esemény azonban felháborította Dan Tanasăt, az AUR európai parlamenti képviselőjét, aki arra szólította fel az RMDSZ-t, hogy nyilvánosan határolódjon el. „A két magyar nemzetiségű terrorista kitüntetése, akiket Romániában elítéltek és börtönbüntetésüket töltötték a románok elleni, a kézdivásárhelyi nemzeti ünnepen elkövetett terrortámadási kísérletekért, elfogadhatatlan sértés a román népre nézve” – írta Tanasă.

Nem volt terrorista kiképzőbázis a székelyföldi airsoft pálya
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:48 0:00

Kulcsár-Terza József, az RMDSZ parlamenti képviselője ártatlannak tartja a két férfit. „Olyan bűncselekményért voltak bebörtönözve, amit nem követtek el – fogalmazott a Szabad Európának. Úgy látja, nem volt helytelen a székely himnusz éneklése a jégkorongmérkőzés végén, a kézdivásárhelyi fiatalok kitüntetése, és nem talál kivetnivalót Novák Katalin látogatásában sem. – A mostani magyarellenes közhangulat (…) valakiknek jót tesz, és megvagyok győződve, hogy amiről ily módon próbálják a figyelmet elterelni, az sem a magyaroknak, sem a románoknak nem hoz semmi jót a jövőben” – mondta. Cáfolta, hogy a történtek nagyobb konfliktusokhoz vezettek volna a román kormánykoalícióban, szerinte csak néhány képviselő „állt bele a román szélsőséges pártok játékába”.

A hokibotrány sem csitul: a Román Jégkorongszövetség továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy járjon el a két RMDSZ-es miniszter, illetve a székely játékosok ellen. Felvetik, hogy a közönséggel együtt éneklő román állampolgárságú játékosok akár örömüket is kifejezhették, amiért az ellenfél magyar válogatott nyert. Azt is sérelmezik, hogy csak Székelyföldön épülnek hokipályák, szerintük ezért hiányzik az utánpótlás a román megyékből.

XS
SM
MD
LG