Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Sberbank és a Kreml kedvenc motoros klubja is felkerül az EU szankciós listájára


Tiltakozás az orosz Sberbank ellen Dnyipro városában, Ukrajnában 2017. március 17-én
Tiltakozás az orosz Sberbank ellen Dnyipro városában, Ukrajnában 2017. március 17-én

Az Európai Unió a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját és egy Kreml-barát motoros klubot, az Éjszakai Farkasokat is felvenné a szankciós listájára, amelyen olyan személyek és vállalatok szerepelnek, akik támogatják Moszkva ukrajnai invázióját – értesült a Szabad Európa (RFE/RL).

A 48 új tag között szerepel Andrej Kozicin, az UMMC cink- és rézipari óriásvállalat vezetője, Szergej Koroljov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) helyettes vezetője, az orosz Nemzeti Gárda parancsnokai és tagjai, színészek, politikusok, valamint a szankcionált oligarchák családtagjai is.

Kozicin azért került fel a listára, mert vezető orosz üzletemberként „a kormány számára jelentős bevételi forrást biztosító gazdasági ágazatokban érintett” – áll a dokumentumban.

A Sberbank szankcionálásával egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselő szerint befagyasztanák a pénzintézet nyugaton lévő vagyonát, és blokkolnák minden tranzakcióját, kivéve az élelmiszer- és műtrágya-kereskedelemmel kapcsolatos műveleteket.

A Sberbankot már korábban kizárták a nemzetközi utalásokat lehetővé tevő SWIFT-rendszerből, ami jelentősen akadályozza üzleti tevékenységét.

Pavel Ezoubov, a Kremlhez kötődő milliárdos, Oleg Deripaszka unokatestvére szintén felkerült a listára. A dokumentum szerint Deripaszka, akire már érvényesek a nyugati szankciók, jelentős vagyont ruházott át Ezoubovra, köztük több franciaországi ingatlant és egy ausztriai szállodát.

A listán szerepel Adam Delimhanov, az orosz parlament alsóházának, az Állami Dumának a képviselője is, aki a dokumentum szerint felelős azért, hogy március óta csecsen erőket telepítettek Kelet-Ukrajnába, és ő vezette a Mariupol elleni ostromot.

Delimhanov személyesen vett részt a támadások előkészítésében az Ukrajna elleni háború kezdete óta - áll a dokumentumban.

A szankciós lista bővítéséről várhatóan szerdán döntenek, amellyel 1229-re emelkedne az azon szereplő személyek, és 110-re a vállalatok száma.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG