Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz oligarchák kérik az ukrajnai háború befejezését


Oleg Deripaszka orosz oligarcha villája Washingtonban. 2021. október 19.
Oleg Deripaszka orosz oligarcha villája Washingtonban. 2021. október 19.

Orosz oligarchák fejezték ki aggodalmukat Oroszország folytatódó ukrajnai inváziója miatt, miközben a nyugati országok továbbra is újabb szankciókkal sújtják a Kremlhez közel álló milliárdosokat a háború miatt.

Oleg Deripaszka orosz iparmágnás, aki Vlagyimir Putyin elnökhöz fűződő szoros kapcsolatáról ismert, március 7-én a Twitteren azt közölte, hogy az ukrajnai háborút a lehető leghamarabb le kell állítani.

"A lehető leghamarabb békére van szükségünk, mivel már túljutottunk azon a ponton, ahonnan nincs visszatérés... Az egész világ más lesz, és más lesz Oroszország is" - áll Deripaszka Twitter-üzenetében.

Ugyancsak március 7-én egy másik orosz iparmágnás, Vlagyimir Liszin a novolipetszki acélgyár (NLMK) dolgozóinak tett nyilatkozatában azt mondta, hogy az Ukrajnában elvesztett életek olyan tragédiát jelentenek, melyet nehéz megindokolni.

Liszin, az NLMK (Oroszország egyik legnagyobb acélipari vállalata) elnöke és a létesítmény fő részvényese békés diplomáciai erőfeszítésekre szólított fel a konfliktus megoldása érdekében, és reményét fejezte ki, hogy a háborút hamarosan leállítják.

A gazdag orosz üzletember, Oleg Tinkov március 6-án bejelentette, hogy már nem milliárdos, mert rengeteg pénzt veszített, miután szankciókat vezettek be ellene és Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt. Arra is kérte az újságírókat, hogy ne nevezzék oligarchának.

A múlt héten Tinkov és három másik orosz iparmágnás – Mihail Fridman, Pjotr Aven és Alekszej Mordasov, akik szintén a nyugati szankciók célpontjai voltak – nyilvánosan az ellenségeskedés beszüntetésére szólítottak fel.

Március 7-én Justin Trudeau kanadai miniszterelnök új szankciókat jelentett be 10 orosz állampolgár ellen, akiket "bűnrészesnek" nevezett Ukrajna "indokolatlan" megtámadásában.

"Ebbe korábbi és jelenlegi magas rangú kormányzati tisztviselők, oligarchák és az orosz vezetés támogatói is beletartoznak" - mondta Boris Johnson brit és Mark Rutte holland miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Trudeau hozzátette, hogy a szankcionált személyek neve egy olyan listáról származik, melyet Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus állított össze.

Rúdtánc és luxus: milliók nézték meg Navalnij videóját Putyin állítólagos palotájáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:53 0:00
Készült az Interfax és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG