Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A skót kormány jövő októberben tartana népszavazást a függetlenségről


Nicola Sturgeon miniszterelnök felszólal a skót parlamentben, Edinburghban 2021. január 19-én
Nicola Sturgeon miniszterelnök felszólal a skót parlamentben, Edinburghban 2021. január 19-én

A skót parlament nyilvánosságra hozza a függetlenségi népszavazásról szóló törvényjavaslatot, amelynek értelmében a referendum tervezett időpontja 2023. október 19-e – mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kedden.

Sturgeon közölte, hogy levélben kér engedélyt Boris Johnson brit miniszterelnöktől a véleménynyilvánító (konzultatív) népszavazás megtartására, mert létfontosságúnak tartja, hogy a szavazás törvényes legyen. Mint mondta, a kérdést a brit legfelsőbb bíróság elé terjesztik.

A mintegy 5,5 millió lakosú Skóciában a szavazók 2014-ben már elutasították a függetlenséget egy népszavazáson. Skócia félautonóm kormánya szerint azonban Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, amelyet a skótok többsége ellenzett, azt jelenti, hogy a kérdésről újabb népszavazást kell tartani.

Johnson és a Skóciában ellenzékben lévő pártja, a Konzervatív Párt határozottan ellenzi a népszavazást, mert úgy vélik, hogy a kérdés 2014-ben eldőlt, amikor a skótok 55 százalékkal 45 százalék ellenében a függetlenség ellen szavaztak.

A brit kormányfő korábban már elutasította a „30. szakasz” szerinti rendelet kiadását, amely lehetővé tenné a népszavazás megtartását.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG