Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szavazók helyett a bírók dönthetnek a skót függetlenségi szavazásról


Skót függetlenségpárti tüntető Glasgow-ban, 2019. november 2-án.
Skót függetlenségpárti tüntető Glasgow-ban, 2019. november 2-án.

Skócia legfelsőbb bírósága szerint a skót parlamentnek nincs joga függetlenségi népszavazást kiírni London engedélye nélkül is. Ez komoly csapás a függetlenségpártiaknak, de a meccs még nincs lefutva.

A skót legfelsőbb bíróságnak megfelelő Court of Sessions elhamarkodottnak és hipotetikusnak minősítette azt a felvetést, ami szerint Boris Johnson brit miniszterelnöknek ne lenne hatalma megakadályozni egy új függetlenségi népszavazást.

A függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt (SNP) viszont valószínűleg a népszavazás ígéretével fog nagy arányban fog nyerni a májusi választásokon. Ezért bizonytalanná vált a Skócia és az Egyesült Királyság többi része közti 300 éves unió sorsa.

Az SNP-nek áll a zászló

A közvélemény-kutatások szerint csalódottak azok a skótok, akik legutóbbi, 2014-es népszavazás során az unióban maradást választották. Akkor egyébként 55-45 százalék arányban győztek a maradáspártiak.

Amiatt csalódottak, mert akaratuk ellenére kivezették őket az Európai Unióból, ezért ezúttal a függetlenségre szavaznának. Boris Johnsonnak ezért az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságára lehet szüksége, hogy továbbra is vétózni tudja az újabb népszavazást.

„Nem látom, hogyan kerülhetné el a bírósági eljárást" - mondta David Hope, a Legfelsőbb Bíróság volt alelnöke.

A kormányzó SNP múlt havi közvélemény-kutatása alapján a párt a skót parlament 129 helyéből 71-et kapna, ami az intézmény megalakulása óta a legnagyobb többség lenne. Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere, az SNP vezetője pedig megígérte, hogy az új parlament hamar népszavazást fog kiírni.

Az 1998-as Scotland Act (skóciai törvény) bár bizonyos jogköröket Skóciának adott át, azt is kimondja, hogy a két ország uniójával kapcsolatos ügyekben csak az Egyesült Királyság Westminster-i parlamentje dönthet. Legutóbb, 2014-ben megadták az engedélyt a népszavazásra.

„Egy életben egyszer”

Boris Johnson szerint „egy életben egyszer” volt ilyen szavazási lehetőség, és kizárta, hogy engedélyt adjon egy újabbra.

„A politikai nyomás érvényesülhet, abban az értelemben, hogy végül Boris Johnsonnak politikai okokból egyszerűen szabad utat kell engednie [a népszavazásnak]” - mondta David Hope, a Legfelsőbb Bíróság volt alelnöke. De hozzátette, hogy arra nem lát módot, hogy a brit parlament beleegyezése nélkül hogyan írhatná ki a népszavazást Skócia önállóan.

Az SNP azt állítja, hogy ettől függetlenül folytatni fogják a kezdeményezést, amivel rákényszerítenék Boris Johnsont, hogy bíróságra vigye az ügyet.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG