Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A sorozatos csőtörések miatt didergő oroszok okozhatnak repedést Putyin hatalmán


Vlagyimir Putyin orosz elnök kevésbé a márciusi választások miatt aggódik, inkább azért, hogy megfelelő felhatalmazást kapjon az ukrajnai invázió miatt amúgy is aggódó orosz lakosságtól
Vlagyimir Putyin orosz elnök kevésbé a márciusi választások miatt aggódik, inkább azért, hogy megfelelő felhatalmazást kapjon az ukrajnai invázió miatt amúgy is aggódó orosz lakosságtól

A rendszeres csőtörések miatt oroszok százezrei maradnak fűtés nélkül a kemény téli hidegben. Egyes élelmiszerek ára az egekbe szökött, a családok egyre türelmetlenebbül várják haza a két éve tartó háborúban szolgáló férfiakat. Ezek a problémák nyomot hagynak Putyin újraválasztási kampányán is.

A szibériai Novoszibirszkben, Oroszország harmadik legnagyobb városában a sarkvidéki téli hidegben tört el egy fő melegvíz-vezeték, gőzölgő vízzuhatagot eresztve a fagyos utcákra. Számos épületben leállt a fűtés, ami több ezer embert érintett.

A csendes-óceáni Vlagyivosztok kikötőjében mintegy háromezer ember maradt fűtés nélkül a csípős hidegben, miután egy vezeték megrepedt, és nagy mennyiségű gőzölgő vizet okádott ki.

Kilenc órával nyugatabbra, Moszkva egyik külvárosában több mint százötvenezren vacogtak és panaszkodtak, amikor újabb csőtörés volt. A mérnökök sietve ásták a fagyott talajt.

Január 1-je óta, a kéthetes ünnepi időszakban egyre több városból és településről érkezett jelentés a fűtéssel és meleg vízzel kapcsolatos súlyos problémákról.

Oroszországban köztudottan hidegek a telek. Az sem újdonság, hogy az ország kommunális infrastruktúrája, amelynek nagy része szovjet korabeli és csak hellyel-közzel karbantartott, mára elöregedett.

Az idei tél újdonsága, hogy elnökválasztási szezonról van szó. A hivatalban lévő Vlagyimir Putyin kevésbé a győzelem miatt aggódik, inkább azért, hogy megfelelő felhatalmazást szerezzen az orosz lakosságtól, akik egyre aggasztóbbnak látják az ukrajnai inváziót, amely a választás idején már több mint kétéves lesz.

Egyes sajtóértesülések szerint a Kreml illetékesei a márciusi szavazáson problémásnak fogják tekinteni hetvenszázalékos részvétel mellett a hetvenöt százalékosnál kisebb arányú győzelmet.

A tojás és a banán árának emelkedése miatt bosszús szavazók valószínűleg nem lesznek elragadtatva. A leromlott lakásállomány és a rosszul kezelt önkormányzati infrastruktúra miatt fagyoskodók még kevésbé.

„Sajnos Oroszországban nem újdonság az önkormányzati szolgáltatások összeomlása. Minden télen bekövetkezik – mondta Fjodor Kraszeninnikov újságíró, politikai elemző a Szabad Európa orosz szolgálatának. – Az egyetlen hír az, hogy halmozódnak a bajok” – tette hozzá.

„Bizonyos értelemben minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel” – mondta Vlagyimir Pasztuhov egykori orosz jogász és politológus egy január 10-i podcastban.

„Tehát általánosságban véve nem számítok arra, hogy bármiféle kommunális lázadás lesz” – mondta, utalva a kommunális szolgáltatásokra – fűtés, szemétszállítás, áramellátás –, amelyeket az önkormányzatok biztosítanak.

Nő az elégedetlenség

Putyin szándéka – hogy a márciusi választásokon a hatodik elnöki ciklusra pályázik, és 2034-ig hatalmon marad – összefügg az ukrajnai háború irányításával, amelynek február 24-én lesz a második évfordulója. A közvélemény-kutatások szerint az oroszok továbbra is támogatják Putyint, de vannak jelei annak, hogy a háború támogatottsága csökken, az emberek egyre türelmetlenebbek.

Mivel Oroszország gazdasága egyre inkább a fegyver- és kevésbé a vajgyártás irányába mozdul el, egyre nagyobb a riadalom a megélhetés miatt.

Vásárlók egy moszkvai áruházban 2023. november 3-án
Vásárlók egy moszkvai áruházban 2023. november 3-án

Putyin decemberi országos televíziós kérdezz-felelekjét megelőzően a tojás árának növekedése keltett pánikot. Egyes orosz régiókban, különösen a szegényebb, távoli helyeken, a tojás ára több mint negyven százalékkal ugrott meg. A sajtótájékoztatón maga Putyin is röviden kitért a kérdésre, azt sugallva, hogy a baromfitenyésztők manipulálják a kínálatot a magasabb profit érdekében.

Nem világos, hogy a Kreml mennyire foglalkozik a rendszeresen megrepedő vezetékekkel.

Tatjana Sztanovaja orosz politikai megfigyelő szerint a nagy hatalmú elnöki adminisztráció tisztviselői, akik a belpolitika nagy részét felügyelik, nagyon is résen vannak.

„Minden választás, beleértve a márciusban esedékeseket, rávilágít a kormány és a társadalom közötti kapcsolatban bekövetkező változásokra – írta a Carnegie Endowment for International Peace számára írt kommentárjában. – Most, a háborús időkben olyan nagy a tét, hogy a Kremlnek gondosan figyelembe kell vennie a tömeges elégedetlenség minden megnyilvánulását, természetesen ha megfelel a hatalom legitimitásáról alkotott elképzeléseinek.”

A szovjet központi tervezés sokat szidott öröksége, az állandó javításra szoruló lakossági vezetékrendszer biztosítja országszerte a fűtést és a meleg vizet az orosz lakások túlnyomó részének.

A moszkvai Podolszkban legutóbb 2024. január 9-én sérült meg egy vezeték. A lakosok fűtés nélkül maradtak a fagyos hidegben
A moszkvai Podolszkban legutóbb 2024. január 9-én sérült meg egy vezeték. A lakosok fűtés nélkül maradtak a fagyos hidegben

Január 9-én, miután napok óta egyre több panasz érkezett a Moszkva környéki Podolszkból, és jéggel borított radiátorokról, valamint teljes fokozatra kapcsolt gázfőzőkről készült videók jelentek meg a közösségi médiában, megszólalt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki elsősorban a „rendellenes” hideget tette felelőssé az elrepedt vezetékekért, de rámutatott az elöregedett infrastruktúrára is.

„A lakossági szolgáltatási rendszer korszerűsítésére tett óriási erőfeszítések ellenére néhány továbbra is meglehetősen leromlott állapotban van – mondta Peszkov az újságírókkal folytatott telefonkonferencián. – A felújítási programok folytatódnak, de lehetetlen tíz-tizenöt év alatt minden csövet és minden lakossági szolgáltatási rendszert korszerűsíteni” – mondta.

Január 10-én Putyin, aki tavaly több milliárd dolláros beruházást ígért a lakossági szolgáltatásokba, a távoli, északkeleti Csukcsföldre utazott.

A régió mínusz 30 Celsius-fokos hőmérséklettel küszködött, amikor Putyin látogatást tett, és megtekintette a helyi paradicsomtermesztő üvegházakat, valamint találkozott tisztviselőkkel és az ukrajnai háború veteránjaival. A hófúvással kapcsolatos problémákról azonban nem nyilatkozott.

Egy nappal elutazása előtt azonban Putyin beszélt a Moszkvai területi kormányzóval, aki a Kreml közleménye szerint szükségállapotot hirdetett, miután a feldühödött podolszkiak szidalmazták.

Putyin 2024. január 10-én az oroszországi Csukcsföld fővárosában, Anadirban tett első elnöki látogatása során egy üvegházat tekintett meg
Putyin 2024. január 10-én az oroszországi Csukcsföld fővárosában, Anadirban tett első elnöki látogatása során egy üvegházat tekintett meg

Az orosz közvéleményt erősen foglalkoztató kérdéseket, mint például az inflációt, a nyugdíjreformot és a katonai mozgósítást a Kreml általában úgy kezeli, hogy alacsonyabb rangú tisztviselőket hibáztat, és Putyint állítja be a probléma megoldójának. Ez a jó cár és a rossz nemesek ősi orosz politikai mítoszának ismétlése.

Podolszk egy városrésze, amely csőtörés miatt fűtés és meleg víz nélkül maradt a mínuszokban
Podolszk egy városrésze, amely csőtörés miatt fűtés és meleg víz nélkül maradt a mínuszokban

„Nem élünk, csak túlélünk”

A Moszkvától háromezer-egyszáz kilométerre keletre fekvő szibériai nagyváros, Novoszibirszk csőtörése csak az egyik drámai példája volt a lakossági infrastruktúra összeomlásának. Az árvíz elárasztotta az autókat és a lakóházak bejáratát, a gőz pedig a befagyott utcákon és parkolókban hömpölygött.

A fővároshoz közelebb, a Moszkva környéki Voszkreszenszk városában idősebb oroszok egy csoportja január 8-án kétségbeesett felhívást intézett Putyinhoz a VK közösségimédia-platformon.

„Nem élünk, csak túlélünk! Megfagyunk! – panaszkodott a csoport. – Olyan, mintha a mi Voszkreszenszkünket el akarnák törölni a föld színéről.”

Moszkvától távolabb, ahol a kormányzók, polgármesterek és közigazgatási vezetők érzékenyebbek a helyi elégedetlenségre, több tisztviselő sietett reagálni. Néhányan büntetőjogi vizsgálatot ígértek a csőtörések ügyében. Petrozavodszkban, egy északi városban nem messze a finn határtól, a város Lakásügyi és Kommunális Szolgáltatások Bizottságának elnöke és több más magas rangú tag lemondott egy nappal azután, hogy csőtörés miatt befagyott a városháza.

A Moszkvától mintegy hatvan kilométerre keletre fekvő Elektrosztal városában a helyiek tüzet gyújtottak egy városi parkban, és videón panaszkodtak a fűtés és a meleg víz hiányára.

„Nem tudunk otthon maradni– skandálták. – Megfagyunk!”

A Moszkvától mintegy százhetven kilométerre északnyugatra fekvő Tveri területen Novozavidovszkij falu lakói szintén kétségbeesett videót tettek közzé.

Csőtörés Novoszibirszkben
Csőtörés Novoszibirszkben

„Halálra fagyunk” – mondta egy nő. Egy másik nő, aki szintén a hidegre panaszkodott, megjegyezte, hogy férje a hadseregben szolgál, Ukrajnában harcol a „hazánkat védve”.

A Vlagyivosztoktól északkeletre fekvő Nahodka kikötővárosban több mint hatezer ember szenvedett a beltéri hőmérséklet csökkenésétől, ami a helyiek szerint visszatérő probléma.

„Azt hiszik, hogy ez csak ma történt meg? Már december óta panaszkodunk a fűtésre!” – mondta a Szabad Európa (RFE/RL) Siberia.Realities nevű regionális szolgálatának az egyik nahodkai.

„Mindenhol folyamatosak az áramkimaradások vagy elégtelen a hőellátás – folytatta. – Az ügyészség már tíz vizsgálatot indított a szolgáltató ellen, de mit ért el vele?”

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG