Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A spanyolországi választás elcsalásáról szóló dezinformációk terjednek az interneten


Alberto Feijóo ellenzéki vezető és Pedro Sánchez miniszterelnök
Alberto Feijóo ellenzéki vezető és Pedro Sánchez miniszterelnök

Még el sem kezdődött a voksolás, máris számos álhír kering a közösségi oldalakon az e hét vasárnapi spanyol választás elcsalásával kapcsolatban.

A szavazók a választások közeledtével egyre több olyan félrevezető állítással találják szemben magukat az online térben, amelyek már előre kétségbe vonják az eredményeket.

E különböző tartalmakat a konzervatív Néppárt és a szélsőjobboldali Vox támogatói közül is sokan megosztják. A jelenség sokban hasonlít a 2020-as amerikai választásra, amikor Donald Trump volt elnök alaptalan vádakat terjesztett a szavazás elcsalásával kapcsolatban.

Ehhez kapcsolódóan: A Facebook sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja az amerikai elnökválasztást

A vasárnapi választást követően a jobboldal válthatja a hatalmon a mostani baloldali kormánykoalíciót. A felmérések többsége szerint a Néppárt söpörheti be a legtöbb voksot, azonban a többséghez a Voxra is szüksége lesz.

Pedro Sánchez miniszterelnök azt követően kezdeményezte előrehozott választás kiírását, hogy pártja és a vele szövetséges erő nagyot veszített az idei helyhatósági választáson, amelyet ugyancsak álhírek és a bevándorlókkal szemben gyűlöletkeltő tartalmak jellemeztek.

Ehhez kapcsolódóan: Újraírja az internetet a mesterséges intelligencia?

Az utóbbi hetekben olyan videók lepték el az internetet, amelyeken az urnák megtöltése látható. Ezek hamissága gyorsan bizonyítást nyert, a Facebook álhírként bélyegezte meg a felvételeket, de a Twitter például nem tett semmit. Más hasonló tartalmak is terjednek, amelyek szintén arról szólnak, hogy Sánchez el fogja csalni a választást a vereség elkerülése érdekében.

Akárcsak az Egyesült Államokban, az összeesküvés-elméletek Spanyolországban is a levélszavazatokra fókuszálnak. Egyesek azt állítják, hogy a postát is be fogják vetni az eredmények manipulálása céljából.

Ezen alaptalan állítások terjedéséért Alberto Feijóo, a Néppárt vezetője is sokat tett, aki múlt héten azt kérte a postai dolgozóktól, hogy maradjanak függetlenek, és a főnökség esetleges utasításainak ellenére is kézbesítsenek időben minden levélszavazatot.

Az ellenzéki politikus később arról beszélt: nem kívánta azt sugallni, hogy a posta megpróbálhatja „ellopni a választást”, állítása szerint pusztán a sok levélszavazat eljuttatásának nehézségeit taglalta. „Senki nem beszélt választási csalásról” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarországon a valóság ellen dúl a háború

A Reset intézet kutatói számos példát találtak a választással kapcsolatban terjedő dezinformációkra, és bár a különböző közösségi oldalakat eltérő tartalmak jellemzik – például különösen gyakoriak Twitteren a muzulmánellenes üzenetek –, az állítólagos csalásról szóló hírek mindenütt jelen vannak.

Bizonyos, valótlanságokat terjesztő oldalak már most hatalmas és továbbra is bővülő eléréssel bírnak. A szakértők 88 olyan, sorozatosan szélsőséges tartalmakat közzétevő felhasználói fiókot azonosítottak, amelyeknek összesen több mint 14 millió követőjük van.

Január óta csaknem százmillióan látták a Reset által megjelölt, gyűlöletkeltő vagy a választással kapcsolatos hamis tartalmakat.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG