Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A súlyos orosz veszteségek ellenére is folytatódott Bahmut ostroma


Ukrán katonák Bahmutnál 2023. április 13-án
Ukrán katonák Bahmutnál 2023. április 13-án

Az ukrán védelmi erők tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában közel ötven orosz támadást vertek vissza a keleti fronton.

„Az ellenség jelentős veszteségei ellenére sem adja fel terveit területeink elfoglalására vonatkozóan. A legsúlyosabb harcok továbbra is Bahmutnál és Marjinkánál zajlanak” – írta friss jelentésében a kijevi vezérkar.

A brit védelmi tárca arról számolt be, hogy Oroszország újraenergizálta Bahmut elleni offenzíváját, illetve hogy javult az együttműködés a hadsereg és a Wagner katonai magánvállalat zsoldosai között.

„Az ukrán védelem tartja magát a város nyugati körzetében, noha az utóbbi 48 órában különösen heves orosz tüzérségi csapásoknak volt kitéve”mutattak rá.

Ehhez kapcsolódóan: Vizsgálat indult egy ukrán hadifogoly lefejezéséről készített felvétel ügyében

A Kreml csütörtökön azt állította, hogy sikerült elvágniuk az ukrán egységek utánpótlását, ugyanakkor a Wagner-csoportot vezető, Vlagyimir Putyin elnök séfjeként is ismert Jevgenyij Prigozsin kijelentette, hogy túl korai lenne még Bahmut bekerítéséről beszélni.

Szerhij Cservatij, az ukrán fegyveres erők keleti parancsnokságának szóvivője tudatta, hogy működik a kommunikáció a városnál szolgálatot teljesítő csapatokkal, akiknek lőszereket is szállítottak. Az orosz bejelentéssel kapcsolatban pedig hangsúlyozta, hogy „nem felel meg a valóságnak”.

Putyin a négy illegálisan annektált kelet-ukrajnai terület, a Donyecki, Luhanszki, Herszoni és Zaporizzsai teljes elfoglalására utasította az orosz haderőt. Ukrajna pedig jelezte, hogy hamarosan ellenoffenzívát indít.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megerősítette, hogy nem fogják feladni azon követelésüket, hogy a megszállók hagyják el az ország területét, így a még 2014-ben egyoldalúan elcsatolt Krím félszigetet is.

„Akárhányszor azt hallani a világ bármelyik szegletéből, hogy a Krím valamiképpen különleges, ezért nem kell visszatérnie Ukrajnához, mint a területünk többi részének, egy dolgot tudni kell: Ukrajna e nyilatkozatokat kategorikusan visszautasítja” – közölte videókapcsolaton keresztül a bukaresti Fekete-tengeri Biztonsági Konferencián.

Az ukrán diplomácia vezetője emellett Georgia mielőbbi felvételére szólította fel a NATO-t, és aláhúzta, hogy az észak-atlanti katonai szövetség nyári csúcstalálkozóján világos menetrendet kellene elfogadni arról, hogy országa pontosan mikor és hogyan csatlakozhat.

Ugyanezen az értekezleten Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter is felszólalt, leszögezve, hogy az ukrán NATO-tagság nemcsak hazája, hanem az egész fekete-tengeri régió biztonságát is szolgálná.

„Olyan biztosítékok rendszerére van szükség, amely ellehetetlenítené az orosz agressziót” – mondta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG