Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A svéd miniszterelnök milliárdos rezsicsökkentést ígért a választások előtt


Magdalena Andersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatón beszél Stockholmban 2022. május 25-én
Magdalena Andersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatón beszél Stockholmban 2022. május 25-én

A svéd kormány szerdán közölte, hogy mintegy hatvanmilliárd koronát (2300 milliárd forintot) ad a vállalatoknak és a háztartásoknak, hogy enyhítse az áram emelkedő ára okozta nehézségeket. Mindezt három és fél héttel a parlamenti választások előtt jelentették be, úgy tűnik, a szavazók megnyerése érdekében.

Rekordszintre emelkedett az áram ára Oroszország ukrajnai inváziója után Svédországban, annak ellenére hogy az ország nettó villamosenergia-exportőr, és hogy termelését főleg a vízenergia, az atomenergia és a szélenergia teszi ki.

„Az energiaszektorban olyan helyzetben vagyunk, amely egy háborús gazdaságra hasonlít” - mondta Magdalena Andersson miniszterelnök.

„Olyan áram- és gázárakkal kell számolnunk, amilyeneket még soha nem láttunk” – tette hozzá.

A szociáldemokrata kormány már eddig is több milliárd koronát fizetett ki, hogy 2021 decemberétől idén márciusig tompítsa a magasabb áram árának hatásait a háztartások körében.

Az ukrajnai háború elhúzódása miatt azonban a fogyasztók és a vállalkozások újabb rekordmagas energiaszámlákkal nézhetnek szembe a következő téli szezonban.

Az új javaslatot akkor jelentették be, amikor a szeptember 11-i parlamenti választás kampánya éppen a csúcson van, és a megélhetési válság veszélyezteti Andersson esélyét az újraválasztására.

Az élelmiszerárak idén eddig több mint tíz százalékkal emelkedtek átlagosan. A Matpriskollen ár-összehasonlító oldal szerint a vaj ára mintegy 25 százalékkal, a húsé 24 százalékkal, a sajté pedig 22 százalékkal nőtt.

A benzin ára az elmúlt egy évben mintegy 18 százalékkal, a gázolajé pedig csaknem negyven százalékkal emelkedett. Mindkettő a legmagasabbak közé tartozik a világon.

A háztartásoknak emellett emelkedő kamatokkal és csökkenő reálbérekkel kell szembenézniük, és a növekedés jövőre mindössze 0,5 százalékra lassul.

Andersson szerint a kormány nem fogja hagyni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a magas energiaárak túszává tegye a svéd háztartásokat és vállalatokat, de lehetetlen kompenzálni a háború minden hatását.

„Az csak tovább növelné az árakat, és még magasabb kamatokkal járna az emberek jelzáloghitelénél” – mondta.

A választásokig három és fél hét van hátra, a szociáldemokraták és az őket támogató pártok fej fej mellett állnak a bevándorlásellenes Svéd Demokratákat is magában foglaló jobboldali ellenzéki tömörüléssel – derült ki a legutóbbi felmérésből.

Az ellenzék a szociáldemokratákat hibáztatja a magas svédországi energiaárakért az atomenergia fokozatos kivezetéséről szóló döntéseik miatt, és új atomerőművek támogatását ígérik, ha megnyerik a választást.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG