Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijev növeli az áram szállítását az EU-ba, miközben Moszkva csökkenti a gázét


Ezeket a herszoni elektromos vezetékeket elfoglalták ugyan az oroszok, de Ukrajna megkezdte áramexportját az Európai Unióba. 2022. július 22.
Ezeket a herszoni elektromos vezetékeket elfoglalták ugyan az oroszok, de Ukrajna megkezdte áramexportját az Európai Unióba. 2022. július 22.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy országa növelni fogja villamosenergia-exportját az Európai Unióba, és arra törekszik, hogy Európa energiabiztonságának egyik biztosítékává váljon, miközben Oroszország csökkenti a gázszállítást az EU-ba.

„Arra készülünk, hogy növeljük villamosenergia-exportunkat az Európai Unió fogyasztóinak” – mondta Zelenszkij július 27-én a nemzethez intézett esti beszédében.

„Exportunk nemcsak devizabevételeink növelését tenné lehetővé, hanem segít is partnereinknek abban, hogy ellen tudjanak állni az orosz energianyomásnak” – mondta. Ukrajna fokozatosan „az európai energiabiztonság egyik szavatolójává” kíván válni – tette hozzá.

Már bekapcsolták az európai hálózatba

Az ukrán villamosenergia-hálózatot március közepén kapcsolták be az európai hálózatba, ami az orosz invázió ellenére is segítette a folyamatos ellátást. Ukrajna július elején kezdett villamos energiát exportálni Románián keresztül az EU-ba.

A német energiaszabályozó hatóság korábban közölte, hogy a Gazprom orosz állami energiaóriás a várakozásoknak megfelelően nagyjából húsz százalékra csökkentette az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül Európába áramló gáz mennyiségét.

Ezzel az Északi Áramlat 1 terminál – az Európai Unióba irányuló gázszállítás egyik fő artériája – kapacitása ötödén működik.

Moszkva a szankciókat hibáztatja, Európa cáfol

Az állami orosz energiaóriás, a Gazprom bejelentette a csökkentést, a Kreml pedig július 27-én ismét közölte, hogy ez a karbantartási munkálatok „akadályozása” miatt van így, amiért a Moszkva elleni, a február 24-i ukrajnai támadás miatt hozott nyugati szankciók okolhatók.

„Úgy számoltunk, hogy még májusban visszakapunk egy megjavított motort a Siemenstől, de ez a mai napig nem történt meg” – mondta a Gazprom vezérigazgató-helyettese, Vitalij Markelov a Rosszija 24 TV-nek július 27-én.

Európai tisztviselők visszautasították Oroszország kifogásait, azzal vádolták Moszkvát, hogy fegyverként használja az energiaellátást, és azt mondták, hogy a fennakadásnak nincs technikai oka.

A Reuters a Siemens Energy július 27-i közleményét idézte, amely szerint a turbina Németországban van „az összes szükséges dokumentummal ahhoz, hogy kivihessék Oroszországba”.

„Egyedül az oroszországi import vámokmányai hiányoznak. Ezeket a Gazpromnak kell megrendelőként biztosítania” – áll a közleményben.

Nem enged az energiazsarolásnak

A Siemens nyilatkozata egy nappal azután látott napvilágot, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter azt mondta a Szabad Európa/Szabadság Rádiónak, hogy az Európai Unió nem enged Moszkva „energiazsarolásának”.

Hozzátette, hogy Németország és az EU az orosz taktikát újabb kísérletnek tekinti az unió megosztására, de ez kudarcot fog vallani.

„Szeretnénk százszázalékos függetlenségre szert tenni, amilyen gyorsan csak lehet, függetlenedni az orosz fosszilis energiától” – mondta.

Zelenszkij július 25-én azt szorgalmazta, hogy Európa a Moszkva elleni szankciók fokozásával torolja meg Oroszország „gázháborúját”.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG